De juiste bureau hoogte voor jouw medewerkers

10-08-2024
Kantoormeubelen

Wie op kantoor werkt, zit gemiddeld zo’n zes uur per dag aan een bureau. Je kunt je misschien wel voorstellen wat er dan gebeurt als de hoogte van het bureau niet goed is ingesteld. De bureau hoogte is namelijk van invloed op de houding, gezondheid en de productiviteit van je medewerkers.

De juiste bureauhoogte is voor elke medewerker anders. Als er bij jou op kantoor veel gebruik wordt gemaakt van flexwerken, dan is het belangrijk dat de bureaus makkelijk en snel in hoogte verstelbaar zijn, zodat iedereen de juiste zit- of stahouding kan aannemen achter het bureau. Dit voorkomt veel klachten, zoals pijn in de nek en schouders.

In dit artikel laten we zien wat de juiste bureau hoogte is en hoe deze het makkelijkst ingesteld kan worden.

Waarom is de bureau hoogte belangrijk?

Als je een kantoorbaan hebt, dan breng je heel wat uren door achter je bureau. Staat je bureau te hoog of te laag? Dan is de kans groot dat je een verkeerde zithouding aanneemt. Een verkeerde zithouding kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals nekpijn, rugpijn, pijn in je schouders, benen of polsen.

Voor een juiste zithouding en het voorkomen van fysieke klachten, is het belangrijk dat je bureau hoogte juist staat ingesteld.

Juiste zithouding

Bestaat er een standaard bureau hoogte?

Er bestaat niet echt een standaard bureauhoogte, omdat iedereen anders is. Volgens de arbo richtlijnen is de standaardhoogte van een bureau 72 tot 80 centimeter. Dit is een gemiddelde maat, die dus niet voor iedereen geldt.

De ideale bureauhoogte is namelijk afhankelijk van je lichaamslengte. Hoe langer je bent, hoe hoger het bureau moet worden ingesteld. In de tabel hieronder staat per lichaamslengte de geschatte bureauhoogte voor zittend en staand werken. 

Lichaamslengte (cm)Bureauhoogte zitten (cm)Bureauhoogte staan (cm)
1506297
15564100
16066103
16568106
17070109
17572112
18074115
18576118
19078121
19580125
20082128

De getallen in deze tabel geven een indicatie van de juiste hoogte. Houd er rekening mee dat de hoogtes kunnen afwijken op basis van persoonlijke lichaamsbouw en de verhoudingen tussen armen, benen, romp etc. De getallen in de tabel zijn wel een goed startpunt als je begint met het instellen van de bureau hoogte.

De ideale bureau hoogte voor zittend werk

De ideale bureauhoogte verschilt per persoon en wordt bepaald door de juiste zithouding. Je stelt eerst je bureaustoel in, zodat je bureaustoel goed staat en je op de juiste manier zit. Pas daarna stel je de hoogte van je bureau in.

Zo stel je de juiste zithouding in:

  1. Zet je bureaustoel op de juiste hoogte.

  2. Verstel de zithoogte zodat je bekken net iets hoger zit dan je knieën. De hoek tussen je boven- en onderbeen moet tussen de 90 en 125 graden liggen.

  3. Zet je bureau nu op ellebooghoogte.

  4. Houd je armen in een hoek van 90 graden naast je lichaam.

Je kunt nu de hoogte van het bureau instellen zodat je onderarmen ondersteund worden. Zorg dat je schouders niet afhangen, want dit kan zorgen voor nekklachten.

Is het bureau niet verstelbaar? Dan kun je de stoel in hoogte verstellen tot het bureau ter hoogte van je ellebogen komt. Kunnen je voeten dan niet meer bij de grond? Gebruik dan een voetenbank om je voeten te ondersteunen en het hoogteverschil op te heffen.

De ideale bureau hoogte voor staand werk

Staand werken achter een zit sta bureau wordt steeds gewoner. Een in hoogte verstelbaar bureau kan prima deel uitmaken van een ergonomische werkplek. De ideale hoogte van een zit sta bureau wordt anders bepaald dan de hoogte van een niet verstelbaar bureau.

Bij een zit sta bureau gebruik je niet de bureaustoel om het bureau op de juiste hoogte te zetten, maar de juiste stahouding en je lichaamslengte. Volg onderstaande stappen:

  1. Zorg dat je recht achter het bureau staat en dat je voeten plat op de grond staan.

  2. Zet het bureau op een hoogte waarbij je elleboog in een hoek van 90° rust op het werkblad als je staand werkt.

  3. Zorg dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte staat.

Zorg ook tijdens staand werken dat je schouders niet afhangen en wissel staand en zittend werken regelmatig af.

Juiste bureau hoogte voor staand werken

In hoogte verstelbaar bureau past bij alle medewerkers

Een in hoogte verstelbaar bureau is geschikt voor alle medewerkers. Niet iedereen werkt tenslotte op dezelfde hoogte. Elke medewerker kan zelf de ideale bureau hoogte instellen door het bureau omhoog of omlaag te zetten.

Met een elektrisch zit sta bureau is het voor medewerkers mogelijk om tijdens het werken de zittende en staande werkhouding afwisselen. Zorg ook altijd voor een goede bureaustoel, zodat de werkplek ergonomisch verantwoord ingericht wordt.

Kantoor inrichten met Planeka

Wordt jouw kantoor binnenkort verbouwd, gerenoveerd of opnieuw ingericht? Dat is een goed moment om in hoogte verstelbare bureaus te plaatsen op de werkvloer.

Planeka kan het complete kantoorinterieur opnieuw voor je inrichten met ergonomisch verantwoord meubilair. Zo zorg je ervoor dat lichamelijke klachten bij je medewerkers zoveel mogelijk voorkomen worden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag direct een offerte aan.