Steeds vaker worden kantoren ingericht door middel van circulair bouwen. Het doel? Duurzamer werken en het verbruik van energie en grondstoffen terugdringen. Jouw kantoorinrichting kan ook circulair worden gerealiseerd!
Wat is circulair bouwen?
Circulair bouwen is de nieuwste trend op het gebied van duurzaamheid en milieu. Het is meer dan een trend: circulair bouwen maakt deel uit van de “circulaire economie.” Het doel van een circulaire economie is het zo lang mogelijk gebruik maken van bestaande materialen en producten. Hierdoor ontstaat minder afval. Daarnaast worden energie en grondstoffen worden bespaard.
Hergebruik van materialen
Bij circulair bouwen wordt gebruik gemaakt van materialen en producten die eerder zijn gebruikt. Onderhoud, reparatie, recycling en hergebruik zijn onderdelen van het proces. Bestaande materialen worden aangepast aan het doel waarvoor ze gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld een vloer leggen die helemaal bestaat uit hout dat eerder is gebruikt met een ander doel. Een moderne kantoorinrichting maakt tegenwoordig vaak gebruik van hergebruikte materialen.
Waarom zou je een kantoor circulair inrichten?
Een circulaire kantoorinrichting kent heel wat voordelen. Zo kun je hierdoor bijvoorbeeld:
Kosten besparen door te bezuinigen op nieuwe middelen;
Het bewustzijn van werknemers omtrent duurzaamheid en milieu verhogen;
Duurzame producten zorgen voor verantwoord ondernemen;
De reputatie van je bedrijf verbeteren bij klanten en leveranciers die zich ook inzetten voor duurzaamheid;
Afval en energieverbruik verminderen.
Wat kun je zelf doen om circulair te bouwen?
Wij geven je hier een aantal ideeën om mee te werken aan een circulaire economie.
1. Streef naar een ‘gooi-niets-weg’-cultuur
Daag jezelf en je medewerkers uit niets weg te gooien. Probeer te bedenken hoe je afval als voedsel, papier, plastic, apparatuur enz. kunt recyclen of hergebruiken. Je kan bijvoorbeeld een test uitvoeren door een week lang transparante vuilniszakken te gebruiken. Je kunt dan samen met je medewerkers zien wat er wordt weggegooid. Vervolgens kun je samen een plan maken om het afval te minimaliseren.
2. Gebruik ‘circulaire’ producten en materialen
Heb je een nieuw apparaat nodig, zoek dan naar gereviseerde apparaten. Bijna alle kantoorapparaten zoals kopieermachines, telefoons en computers worden gereviseerd. Je spaart hiermee niet alleen het milieu, maar bespaart ook geld.
Ook bouwmateriaal kunnen circulair zijn. Zo heb je gerecycled verf, plafondtegels, hout, deuren, scheidingswanden, ramen, enzovoorts. Met gerecyclede materialen krijg je een uniek kantoordesign waar je mee voor de dag kunt komen.
3. Kantoormeubelen circulair
Circulair kantoormeubilair is perfect voor revisie omdat het gebruik maakt van componenten met een lange levensduur. Denk bijvoorbeeld aan stalen onderstellen die kunnen worden hergebruikt in combinatie met gerecycled hout. In plaats van kantoormeubilair kopen, kun je het ook leasen. Ook dit maakt onderdeel uit van circulair meubilair, want je gebruikt iets wat al bestaat.
4. Breng planten naar kantoor
Schone binnenlucht krijg je door planten. Planten kunnen bijvoorbeeld de giftige ozon uit fotokopieerapparaten absorberen. Ook geven ze stoffen af die schimmelsporen en bacteriën met 50 tot 60 procent kunnen verminderen. Planten regelen ook de luchtvochtigheid, vooral in de winter wanneer de centrale verwarming vocht uit de lucht trekt.
5. Kies een leverancier van hernieuwbare energie
Er zijn energieleveranciers die duurzaam zijn door hernieuwbare energie te leveren. Bekijk of je kunt overstappen naar een groene leverancier. Je bespaart hiermee geld en koolstof. Daarnaast geeft het een goed gevoel als je weet dat je minder bijdraagt aan verspilling van grondstoffen.
Advies over het ontwerpen en bouwen van een circulair kantoor
We helpen we je graag met het ontwerpen en bouwen van een circulair kantoor. Hierbij maken wij uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen van goede kwaliteit. Dit levert voor jou een duurzaam en sociaal verantwoord kantoor op en je voorkomt uitputting van onze waardevolle, natuurlijke hulpbronnen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan het contactformulier in.