Creativiteit stimuleren op kantoor

20-07-2024
Kantoorinrichting

Creativiteit stimuleren op kantoor helpt je bedrijf bij innovatie en groei. Je kunt dat o.a. doen door rekening te houden met een creativiteit stimulerende inrichten als je een kantoor opnieuw gaat inrichten of bij een renovatie.

De inrichting van het kantoor heeft namelijk veel invloed op de creativiteit van je medewerkers. Hier laten we zien hoe je creativiteit kunt stimuleren op kantoor.

Waarom is creativiteit op de werkvloer belangrijk?

Met creativiteit op de werkvloer kunnen bedrijfsdoelen beter gerealiseerd worden. Door medewerkers te stimuleren om creatief te denken, ontstaat ruimte voor vernieuwing en innovatie op allerlei vlakken.

Het geeft de mogelijkheid om af te wijken van gebaande paden en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Creativiteit en out of the box denken heeft de volgende voordelen:

  • Het houdt je bedrijf vooruitstrevend.

  • Creativiteit kan je een voordeel geven op je concurrenten.

  • Het leidt tot innovatie, zoals een nieuw product.

  • Het kan leiden tot verbetering van bestaande werk- of productieprocessen.

  • Je bedrijf wordt wendbaar.

Er zijn dus veel redenen om creativiteit op de werkvloer te stimuleren. De inrichting van het kantoor kan daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor bepaalde kantoorkleuren en de inrichting van de werkvloer.

Creatieve interieurstijl kantoor

Creativiteit stimuleren met de kantoorinrichting

De creativiteit van medewerkers kan gestimuleerd worden met de juiste kantoorinrichting.

Open communicatie is erg belangrijk, zodat iedereen de ruimte krijgt om ideeën te uiten. Zorg daarom voor een brainstormruimte met flexibel meubilair, wat aanmoedigt tot het delen van ideeën.

Om de ideeën uit te werken, kunnen open en gesloten ruimtes gemaakt worden, waar collega’s intensief kunnen samenwerken.

Gedeelde werkplekken en creatieve hoeken bieden werknemers de mogelijkheid om op verschillende manieren samen te werken. Het is een goede manier om creativiteit en samenwerking te stimuleren.

Pas ook kleuren toe die de creativiteit bevorderen, zet bijvoorbeeld planten, oranje meubels of gele stoelen neer.

Een relaxruimte op kantoor draagt ook zeker bij aan creativiteit stimuleren. Innovatieve oplossingen ontstaan vaak het beste als er geen drukte aanwezig is. In een goed ingerichte relaxruimte heerst een rustige, ontspannen sfeer die alle ruimte biedt aan creatieve oplossingen en nieuwe ideeën.

Tips om creativiteit te stimuleren op de werkvloer

Creativiteit kan op verschillende manieren gestimuleerd worden op de werkvloer. We zetten hier een aantal mogelijkheden onder elkaar.

1. Lateraal denken

Vaak zijn we geneigd om in vaste patronen te denken. Nieuwe inzichten ontstaan juist door hetzelfde probleem op een andere manier te bekijken. Lateraal denken komt daarbij van pas. Bij lateraal denken wordt beschikbare informatie op een andere manier bekeken. Dat kan door middel van:

  • Herformuleren. Omschrijf het probleem op een andere manier, vanuit een ander perspectief.

  • Uitdagen. Zet een uitdaging op papier, laat bijvoorbeeld iets weg uit je standaard werkwijze.

  • Provoceren. Neem iets vanzelfsprekends uit het bedrijf en zag daar iets provocerends over, iets wat eigenlijk niet kan.

  • Associëren. Kies een willekeurig woord en bedenk daar zoveel mogelijk associaties bij en gebruik dit bij je oorspronkelijke idee.

Naast lateraal denken zijn er nog meer dingen die op kantoor kunnen helpen bij creativiteit stimuleren.

2. Mindmapping

Bij de denktechniek mindmapping draait het om het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Bij deze techniek wordt de hoofdzaak (het probleem of begrip) op een groot papier gezet. Daaromheen worden steekwoorden (bijzaken) opgeschreven. Zo ontstaan allerlei ideeën die onderling weer verbonden kunnen worden. 

Creativiteit stimuleren met mindmapping

3. Flexibel werken

De creativiteit op de werkvloer kan ook gestimuleerd worden door de manier van werken. Als werknemers plezier hebben in hun werk en zich goed voelen, dan is dat erg goed voor de creativiteit.

Op kantoor kunnen verschillende soorten werkplekken geïnstalleerd worden, zoals flexwerkplekken. Bij flexwerken moeten medewerkers creatiever zijn, omdat ze niet zomaar naar elkaar toe kunnen lopen om te overleggen.

Aan de andere kant kan de rust van een thuiswerkplek voor sommige mensen een goede manier zijn om hun creatieve gedachten de vrije loop te laten.

4. Beloning 

Het kan gebeuren dat werknemers niet buiten vaste kaders denken en geen oplossing of nieuwe manieren van werken durven voor te stellen, omdat ze bang zijn voor afwijzing. Het is dus belangrijk dat het management zorgt dat er op kantoor een sfeer heerst waarbij nieuwe dingen of gedachten geuit mogen worden en serieus genomen worden. 

Je kunt medewerkers belonen voor hun creativiteit door successen te erkennen en te vieren. Met het implementeren van de ideeën van werknemers, laat je zien dat je naar hun ideeën handelt. Niets is mooier dan een bedrijfsresultaat wat verbetert door een idee van de medewerkers zelf. Dit vergroot de betrokkenheid van werknemers en ze voelen zich meer gewaardeerd.

5. Anonimiteit 

Houd er rekening mee dat niet iedereen bij het management naar binnen durft te stappen met een vernieuwend idee. Om medewerkers toch de kans te geven om hun ideeën op papier te zetten, kan er een ideeënbus ingericht worden.

Met deze eenvoudige oplossing krijgt iedereen de kans om creatieve ideeën te uiten. Zorg ervoor dat medewerkers anoniem kunnen blijven en ga vertrouwelijk om met de ideeën. 

6. Digitale tools (voor brainstorming, communicatie en samenwerking)

Doordat steeds meer medewerkers flexwerken, is het niet altijd makkelijk om samen in een ruimte te zitten voor een brainstorm sessie of het bedenken van nieuwe ideeën.

Digitale tools en apps kunnen dan helpen om het toch voor elkaar te krijgen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een digitaal whiteboard waarmee iedereen zijn of haar input op afstand kan leveren. Zo gaat er geen creativiteit verloren.

Creativiteit stimuleren met Planeka

Hoe wordt de creativiteit binnen jouw kantoor gestimuleerd? Als je hier meer aan wilt doen, dan kan Planeka je helpen met een kantoorinrichting die de creativiteit van medewerkers zoveel mogelijk stimuleert.

Wij verzorgen jouw complete bedrijfsverbouwing volledig naar wens en volgens afspraak, zodat je het maximale resultaat uit je bedrijf kan halen. Weten hoe? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.