Een ergonomische bureaustoel is onmisbaar in ieder kantoor. Dat geldt dus ook voor een thuiskantoor. Door de vele instelmogelijkheden van dit type bureaustoel kunnen lichamelijke klachten, die veroorzaakt worden door lang achter elkaar zitten, beperkt worden.
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen? We leggen je hier uit aan welke eisen een goede bureaustoel voldoet en waarop moet je kunt letten bij de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair.
Arbo, NPR en NEN
Kantoormedewerkers brengen vaak vele uren per dag door op een bureaustoel. Hetzelfde geldt voor thuiswerkers. Zij zitten ook veel achter hun bureau en soms moeten ze dan zelf op zoek gaan naar verantwoorde kantoormeubelen voor hun thuiskantoor.
Een bureaustoel moet eraan bijdragen dat een werknemer veilig en verantwoord zijn of haar werk kan doen. Daarvoor zijn er wettelijke kaders opgesteld waaraan de stoel getoetst kan worden. De Arbowet vermeldt niet aan welke eisen een bureaustoel moet voldoen. In het Arbobesluit en de Arboregeling voor kantoren staan wel een aantal eisen.
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen volgens de Arboregeling
In de Arboregeling staat dat een bureaustoel stabiel hoort te zijn. Verder moet de zitting in hoogte verstelbaar zijn. Wat betreft de rugleuning staat er in de Arboregeling dat er een rugleuning aanwezig moet zijn met een instelbare hoogte en hellingshoek.
De stoel moet voldoende bewegingsvrijheid bieden en de medewerker moet een comfortabele werkhouding aan kunnen nemen in de stoel.
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen volgens NPR 1813
De eisen uit de Arboregeling zijn vrij algemeen. Ze worden verder toegespitst in de NPR 1813:2016 (Nederlandse Praktijk Richtlijn). Daarin staan bepaalde maatvoeringen waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen. Een NPR 1813 bureaustoel voldoet aan de volgende maatvoeringen:
Hoogte van de rugleuning bedraagt minimaal 37 cm.
Zithoogte is verstelbaar zijn van 41 tot 55 cm.
Zitdiepte is verstelbaar tussen 38 en 48 cm.
Diepte van de zitting bedraagt minimaal 44 cm.
Lengte van de armleggers bedraagt minimaal 15 cm.
Breedte van de armleggers bedraagt minimaal 5 cm.
Hoogte armlegger is verstelbaar tussen 20 cm lang en 30 cm lang
Armleggers zijn minstens 20 cm van de voorzijde van de zitting af geplaatst.
Deze normen gelden voor regulier, circulair en akoestisch kantoormeubilair.
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen volgens de NEN 1335 norm
De normen NEN 1335 en de Europese norm NEN-EN 1335 zeggen iets over de maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel. Een bureaustoel met NEN-EN 1335 normering moet voldoen aan de volgende richtlijnen:
Zithoogte verstelbaar 40 – 51 cm
Minimum versteltraject zithoogte 12 cm
Zitdiepte verstelbaar tussen 40 – 42 cm
Versteltraject zitdiepte is minstens 5 cm
Diepte zitting is minstens 38 cm
Hoogte van de rugleuning is minimaal 22 cm
Hoogte van de armsteunen vanaf de zitting 20 – 25 cm
Breedte armleuningen minimaal 4 cm
Afstand tussen armleuningen maximaal 46 – 51 cm
Zoals je ziet, wijken de getallen hier en daar af van de NPR 1813 norm. Kijk bij de keuze van nieuwe bureaustoelen dus altijd aan welke norm de stoelen precies voldoen.
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?
Alle onderdelen van een goede bureaustoel moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen zodat de stoel individueel afgesteld kan worden. Dus waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen? Dat lees je hieronder.
Instelbare zithoogte
Het instellen van de zithoogte is belangrijk voor de juiste zithouding achter het bureau. Een instelbare zithoogte is daarbij onmisbaar, want daarmee zet je de stoel hoger of lager. De zithoogte kun je meestal verstellen met een hendel die onder de zitting van de stoel zit.
De juiste zithoogte bepaal je door op de stoel te gaan zitten en de stoel zo te verstellen dat je benen onder een hoek van 90 graden komen te staan.
Verstelbare armsteunen
Een goede ergonomische bureaustoel heeft altijd verstelbare armsteunen. Deze ondersteunen je armen en zorgen dat ze de juiste houding hebben als je werkt. Verstelbare armsteunen zijn er in vier typen, namelijk:
1D armsteunen: in hoogte verstelbaar.
2D armsteunen: in hoogte en breedte verstelbaar.
3D armsteunen: in hoogte, breedte en diepte verstelbaar.
4D armsteunen: in hoogte, breedte en diepte verstelbaar en ze zijn draaibaar.
Door de vele instelmogelijkheden kunnen de armsteunen zoveel mogelijk individueel worden aangepast.
Rugleuning
Bij een goede ergonomische bureaustoel is er uitgebreid nagedacht over de rugleuning. Niet alleen moet deze verstelbaar zijn, maar de leuning heeft bij voorkeur ook een S-vorm die de rug en schouders ondersteunt.
In hoogte instelbare rugleuning
Om een juiste houding te stimuleren en rugklachten te voorkomen, is het belangrijk dat de rugleuning in hoogte instelbaar is. Je kunt de hoogte van de rugleuning dan aanpassen aan de lengte van je rug. Zo voorkom je dat je langere tijd achter elkaar in een verkeerde houding zit en rugklachten krijgt.
Kantelbare rugleuning
Een ergonomische stoel is meestal voorzien van een kantelbare rugleuning. Deze rugleuning veert mee naar achteren als je achterover leunt in je stoel. Als je lange tijd achter elkaar hebt gewerkt, dan kun je op deze manier even van houding veranderen en je rug ontspannen.
Synchroon mechanisme
Met een synchroon mechanisme kunnen de zitting en de rugleuning allebei naar achteren gekanteld worden. Het voordeel van een synchroon mechanisme is dat je rug in een hoek van 90 graden blijft staan ten opzichte van je benen; ook als je achterover leunt.
Hoofdsteun
Een hoofdsteun is niet vereist, maar het kan wel helpen bij het voorkomen van nekklachten. Het is belangrijk dat je goed rechtop kunt zitten. Zorg dat het beeldscherm zo hoog staat dat je ogen in een rechte lijn staan met het midden van het beeldscherm. Je nek bevindt zich nu in een rechte houding, zodat klachten worden voorkomen.
Ergonomische meubilair kiezen met Planeka
Ben je op zoek naar nieuw kantoormeubilair met ergonomische bureaustoelen? Bij Planeka zijn we expert op het gebied van ergonomie en we kunnen jou helpen om de juiste kantoormeubelen te kiezen.
Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.