Beste oplossingen voor een geluidsdichte kamer

21-09-2024
Akoestiek

Als je een eigen opnamestudio of muziekruimte wilt maken, of gewoon behoefte hebt aan stilte, dan zul je de ruimte die je wilt gaan gebruiken, eerst geluiddicht moeten maken.

Op kantoor wordt stilte ook gewaardeerd. Wist je dat 90% van de kantoormedewerkers aangeeft dat ze productiever zouden zijn als de geluidsoverlast op kantoor verminderd wordt? Door een goede akoestiek kan de totale productiviteit toenemen met 9%.

Met geluidsdichte kamers zorg je voor een prettige akoestiek, zowel op kantoor als in je studio. Lees verder en ontdek hoe je een kamer geluidsdicht kunt maken en wat de beste oplossingen zijn voor een geluidsdichte kamer.

Wat is een geluidsdichte kamer?

Een geluidsdichte kamer is een ruimte die is voorzien van geluidsabsorberende materialen, zodat het geluid de ruimte niet kan verlaten. Zo’n ruimte heeft een vloer, plafond en wanden die geluid absorberen, waardoor de akoestiek in de kamer optimaal is.

Ruimtes worden geluiddicht gemaakt om de akoestiek in de ruimte te verbeteren en om geluidsoverlast in omringende ruimtes te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een muziekstudio, een opnamestudio, een belruimte of een vergaderruimte.

Geluidsdichte kamer op kantoor om te telefoneren.

Toepassingen voor een geluidsdichte kamer

Bij opnamestudio’s is het prettig als het geluid binnen de studio blijft en niet naar buiten gaat. Dat geldt voor studio’s aan huis, maar ook voor professionele opnamestudio’s.

Op kantoren waar veel gebeld wordt, hebben collega’s snel last van geluidsoverlast door telefonerende of overleggende collega’s. Een geluidsdichte bel- of vergaderruimte kan dan veel van die geluidsoverlast wegnemen, zodat het kantoor een stillere werkplek wordt waar mensen zich beter kunnen concentreren.

Hetzelfde geldt voor kantines en ontspanningsruimtes, waar veel gepraat wordt. Akoestische oplossingen zorgen dan dat de geluidsoverlast voor een groot deel beperkt blijft.

Hoe maak je een geluidsdichte kamer?

In een geluidsdichte kamer kun je de akoestiek helemaal optimaliseren. Bovendien voorkom je geluidsoverlast buiten de kamer. Goede akoestische isolatie kan echt een verschil maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en galm te verminderen.

Akoestische wandpanelen

Aan de muren kun je akoestische panelen bevestigen. Dit zijn wandpanelen die gemaakt zijn van geluiddempende en geluidsabsorberende materialen die het geluid in de geluidsdichte kamer houden.

Met panelen op de muur kun je een kamer beperkt geluidsdicht maken zonder de muren open te hoeven breken. 

Akoestisch spanplafond

Een akoestisch spanplafond wordt onder het bestaande plafond bevestigd. De ruimte tussen de twee plafonds kan worden opgevuld met geluidsisolerende materialen.

Het plafonddoek is verder voorzien van kleine gaatjes, waarmee het plafond de geluidstrillingen opneemt in plaats van ze te weerkaatsen. Hierdoor wordt de galm sterk verminderd en ontstaat een goede geluidsisolatie.

Opgespannen verlaagd plafond

Akoestische plafondpanelen

Je kunt in een geluidsdichte kamer ook akoestische plafondpanelen gebruiken in plaats van een spanplafond.

Akoestische plafondpanelen zijn panelen aan het plafond die het geluid absorberen en zorgen voor een rustige ruimte. De panelen bestaan uit een plaat met een zachte kern, die eenvoudig aan het plafond wordt opgehangen.

De panelen hebben een coating met een poreuze structuur die ervoor zorgt dat geluid wordt doorgelaten tot in de kern van het plafondpaneel. Dat levert maximale geluidsabsorptie op. 

Akoestische scheidingswand

Akoestische scheidingswanden zijn losstaande of modulaire scheidingswanden met een akoestische geluiddempende vulling, zoals glaswol of steenwol. Deze geluidsisolerende materialen hebben een open structuur, waardoor ze geluid effectief absorberen.

De scheidingswanden kunnen flexibel geplaatst worden en helpen zo mee bij het verminderen van geluidsoverlast.

Akoestische gordijnen

Een andere manier om een ruimte geluidsdicht te maken, zijn akoestische gordijnen. Deze zijn gemaakt van geluiddempend materiaal en zorgen ervoor dat geluid van buitenaf uit de kamer gehouden wordt. Handig als je kantoor of studio aan een drukke straat ligt. 

Gordijnen akoestiek in vergaderruimte

Vloerisolatie

Harde vloeren geven veel overlast door loop -en contactgeluiden. Isoleer de vloer van de geluidsdichte kamer met steenwolplaat en kies voor een geluiddempende vloerbedekking zoals pvc of tapijt. Zo worden loopgeluiden goed gedempt.

Tips voor het maken van een geluidsdichte kamer

Naast plafondisolatie, wand- vloer- en muurisolatie zijn er nog meer manieren om het geluid in de kamer te dempen. We geven hier een aantal praktische tips voor het maken van een geluidsdichte kamer. 

  • Splits grote ruimtes op. Creëer hoekjes in plaats van grote open ruimtes.

  • Plaats raamdecoratie, zoals akoestische rolgordijnen.

  • Demp de vloer met kleden.

  • Kies stoffen meubels of akoestisch kantoormeubilair.

  • Plaats accessoires, zoals planten.

  • Hang akoestische wanddecoratie op, bv. geluiddempende panelen.

Met deze extra maatregelen verbeter je niet alleen de akoestiek, maar kun je ook het interieur opfleuren.

Geluidsdichte kamer laten maken door Planeka

Heeft jouw kantoor veel last van een slechte akoestiek? Kom dan eens praten met onze adviseurs. Bij Planeka hebben we veel ervaring met het verbeteren van de akoestiek. Zo kunnen wij een geluidsdichte kamer thuis of op kantoor maken.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag direct een offerte aan.