8 tips voor een gezonde werkomgeving

13-07-2024
Kantoorinrichting

Er is steeds meer aandacht voor een gezonde werkomgeving. En dat is logisch, want er wordt veel tijd op het werk doorgebracht. Een gezonde werkplek heeft invloed op de mate waarin iemand gelukkig is met zijn of haar werk en zorgt voor een hogere productiviteit.

Werkgevers die het welzijn van hun medewerkers belangrijk vinden, hebben vaak een lager ziekteverzuim. Je leest hier waarom een gezonde werkomgeving belangrijk is en hoe een gezonde werkomgeving eruit ziet.

Het gaat verder dan alleen een ergonomische werkplek inrichten. We geven hier 8 tips voor een gezonde werkomgeving. 

Waarom is een gezonde werkomgeving belangrijk?

Een gezonde werkomgeving is belangrijk voor de gezondheid van je medewerkers. Een gezonde werkplek zorgt dat medewerkers minder snel ziek worden en minder vaak last krijgen van fysieke klachten of andere werkgerelateerde klachten.

Overigens zijn werkgevers volgens het Arbobesluit wettelijk verplicht om te voorkomen dat fysieke belasting een gevaar vormt voor de veiligheid of gezondheid van werknemers. In een gezonde werkomgeving zijn medewerkers gemotiveerder, productiever en fysiek gezonder. 

Werkplekonderzoek

Heb jij enig idee hoe gezond de werkplekken bij jou op kantoor zijn? Als dat niet het geval is, dan kun je een werkplekonderzoek aanvragen. Tijdens het werkplekonderzoek wordt o.a. gekeken naar de organisatie, de werkhouding, het klimaat en de ergonomie.

Het onderzoek leidt tot een gericht advies voor werknemers en de werkgever om de werksituatie te optimaliseren en verzuim te voorkomen. Zo krijg je een betere indruk van de gezondheid van de werkomgeving en kun je gericht oplossingen toepassen.

Blije medewerker aan het werk achter computer

8 tips om een gezonde werkomgeving te creëren

Een gezonde werkomgeving is altijd belangrijk, of je nu thuis of op kantoor werkt. Daarom geven we hier 8 tips waarmee je thuis en op kantoor een gezonde en veilige werkplek creëert.

1. Ergonomische werkhouding

Een ergonomische zithouding is een comfortabele werkhouding waardoor je zonder lichamelijke en mentale klachten kunt werken. Een goede zithouding verhoogt het energieniveau, verbetert de bloedsomloop en vermindert lichamelijke klachten.

Medewerkers kunnen gemotiveerd worden om een ergonomische werkhouding aan te nemen. Als werkgever krijg je dit voor elkaar met voorlichting en door het aanbieden van een ergonomische werkplek met in hoogte verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen.

2. Werkhouding afwisselen

Veel medewerkers zitten acht uur per dag achter hun bureau in dezelfde houding. Daardoor neemt de kans op ziekten als diabetes toe. Het is dus goed om medewerkers te stimuleren om regelmatig op te staan of te lopen.

Regelmatig van houding veranderen helpt ook om fitter te blijven. Een zitbal is hiervoor geschikt, omdat het een actieve zithouding aanmoedigt. Daarnaast kun je gebruik maken van zit-sta bureaus, waarbij medewerkers afwisselend staand en zittend kunnen werken.

In een gezonde werkomgeving is er mogelijkheid om werkhouding af te wisselen. Staand overleggen is een van de mogelijkheden.

3. Goede werk-privé balans

Een goede balans tussen werk en privé draagt ook bij aan een gezonde werkomgeving. Het is niet goed meetbaar, maar wel belangrijk voor het welzijn van medewerkers.

Een onevenwichtige werk-privé balans kan namelijk leiden tot chronische stress, wat het immuunsysteem van medewerkers verzwakt. Daardoor worden ze sneller ziek, waardoor het ziekteverzuim oploopt.

Zorg dus dat de werkprivébalans goed is, want dit is ook goed voor de mentale gezondheid van collega’s.

4. Gezonde snacks

Gezonde voeding zorgt voor medewerkers die fitter en gezonder zijn. Als werkgever kun je hieraan bijdragen. Bied gezond eten aan in de kantine en laat de frikandellen en andere calorierijke gerechten vervangen door bijvoorbeeld vers fruit, volkorenbrood en salades.

Heb je snoepautomaten? Dan kun je die vullen met mueslirepen, gemengde noten en andere gezonde tussendoortjes die weinig vet, zout en suiker bevatten.

5. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Door de gezondheid en het welzijn van medewerkers op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden, laat je zien dat je hun gezondheid serieus neemt. Met secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij werknemers motiveren om vitaler te werken en leven.

Stel bijvoorbeeld een budget in voor verbetering van de werkplek, zorg voor flexibele werktijden, bied een fietsplan aan en geef voldoende vrije dagen.

6. Zorg voor voldoende frisse lucht

De lucht op het werk kan van slechte kwaliteit zijn. Dat komt bijvoorbeeld door het ademen van mensen, uitstoot van kantoorapparatuur en het vrijkomen van stoffen door werkprocessen. Daardoor kunnen medewerkers last krijgen van luchtwegklachten, hoofdpijn en concentratieproblemen. Dat geldt in mindere mate voor thuiskantoren, maar ook daar is een goede ventilatie belangrijk.

Voldoende frisse lucht is dus onmisbaar. Zet af en toe de ramen open of maak op kantoor gebruik van een energiezuinig en tochtvrij klimaatplafond wat de ruimte op een aangename manier koelt en verwarmt.

Klimaatplafond

7. Regelmatige ontspanning en beweging

Regelmatige beweging en ontspanning zijn goed voor de concentratie en de gezondheid en het helpt hart- en vaatziekten voorkomen. Dat geldt zowel op kantoor als op de thuiswerkplek. Stimuleer medewerkers om regelmatig van hun stoel af te komen.

Door mogelijkheden te bieden voor staand bellen en mails beantwoorden kun je dit voor elkaar krijgen. Achter een zit-sta bureau kun je ook lopend of fietsend werken en zo fysiek en mentaal fit blijven.

Als werkgever kun je ook een relaxruimte implementeren, waar medewerkers even kunnen ontspannen tussen de werkzaamheden door.

8. Juiste verlichting

Een gezonde werkplek heeft de juiste verlichting, zodat je ogen niet vermoeid raken. Voldoende daglicht is goed voor medewerkers en sluit goed aan bij het natuurlijke bioritme wat we allemaal hebben.

Het natuurlijke daglicht kan aangevuld worden met verlichting in de juiste sterkte en kleurtemperatuur. De sterkte is belangrijk voor een goed zicht en de kleurtemperatuur is bepalend voor de sfeer in een ruimte. 

Kantoor inrichten met Planeka

Vind jij een gezonde werkomgeving ook belangrijk? Dan kan Planeka je helpen bij het inrichten van een kantoor met gezonde werkplekken. Daarbij nemen we desgewenst het hele traject uit handen, zodat je alles op één plek kunt regelen. Neem contact met ons op of vraag nu een offerte aan.