Akoestiek op kantoor verbeteren met gordijnen

27-07-2024
Akoestiek

Moderne kantoren hebben steeds vaker interieurs met veel geluid reflecterende oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan beton, glas en marmer. Deze materialen absorberen geen geluiden, maar kaatsen ze juist terug de ruimte in. Het zorgt voor nagalmen en ongewenste geluiden, wat bij medewerkers een vervelend gevoel oproept.

De akoestiek van kantoorruimtes met veel glas, beton en open ruimtes laat dan ook vaak te wensen over. Werknemers raken snel afgeleid door pratende, overleggende en telefonerende collega’s. Als de akoestiek in een kantoorruimte niet goed is, dan zorgt dat voor frustraties en vermoeidheid. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Zo kun je de akoestiek op kantoor verbeteren met gordijnen. 

Hoe dragen gordijnen bij aan de akoestiek?

In hoge, open ruimtes klinken geluiden vaak hol. Bij een slechte akoestiek op kantoor heb je vaak last van galm en storende loop- en praatgeluiden. Geluidswerende gordijnen kunnen dan echt een verschil maken.

Kale muren, ramen, harde materialen en harde oppervlakken zorgen namelijk dat geluiden weerkaatst worden, waardoor galm ontstaat. Met raambekleding kan dat probleem voor een deel opgelost worden.

Akoestische gordijnen kunnen geluiden absorberen, waardoor de nagalm in een ruimte minder wordt. Als geluiden worden gedempt, ontstaat er een betere akoestiek waardoor collega’s elkaar beter verstaan. 

Akoestiek op kantoor verbeteren met gordijnen

Speciale akoestische gordijnen

Gewone stoffen gordijnen dempen meestal niet zoveel geluiden. Speciale akoestische gordijnen werken een stuk beter. Het geluidswerende effect van akoestische gordijnen is namelijk veel groter dan van gewone gordijnen.

Geluidswerende gordijnen worden vaak gemaakt van meerdere lagen zware, dikke stof met een hoge dichtheid. Deze stof absorbeert meer geluid, waardoor het minder weerkaatst.

Velours gordijnen zijn een mooi voorbeeld, maar er zijn tegenwoordig ook lichte, transparante gordijnen van polyester die heel goed geluiden kunnen dempen. Zo is er voor elke ruimte een geschikte oplossing om de akoestiek te verbeteren.

Akoestische gordijnen hebben vaak nog andere eigenschappen die gewenst zijn voor op kantoor, namelijk:

  • Akoestische gordijnen zijn vaak ook brandvertragend.

  • Ze kunnen op maat gemaakt worden.

  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

  • Gordijnen zorgen voor privacy.

Akoestische gordijnen passen prima in vergaderruimtes, wachtruimtes, en presentatieruimtes. De verduisterende of transparante gordijnen kunnen ook gebruikt worden als flexibele afscheiding tussen twee ruimtes, dus in plaats van scheidingswanden. 

Hoeveel geluid dempen akoestische gordijnen?

Geluiden dempen is het belangrijkste doel van akoestische gordijnen. Het geluidswerende effect van nieuwe gordijnen is ongeveer 15 decibel. Ter vergelijking: een gesprek tussen twee collega’s, inclusief achtergrondgeluiden, produceert ongeveer 60 decibel aan geluid. De gordijnen kunnen het geluid dus met 25% verminderen.

Je kunt akoestische gordijnen dus het beste combineren met andere akoestische oplossingen om de akoestiek op kantoor echt te verbeteren. We gaan hieronder verder in op andere mogelijkheden om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Gordijnen akoestiek in vergaderruimte

Extra tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren

Door het verbeteren van de akoestiek op kantoor, hebben medewerkers minder last van galm, pratende collega’s en andere geluidshinder. Zo kunnen ze zich beter concentreren.

Naast akoestische gordijnen zijn er nog andere mogelijkheden om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Zo kan het geluidswerende gordijn perfect gecombineerd worden met:

Voor deze akoestische maatregelen hoef je gelukkig niet je hele kantoor te verbouwen. Als medewerkers regelmatig klagen over geluidsoverlast, dan kan dat vaak vrij snel verholpen worden. Vooral met de losstaande akoestische oplossingen, zoals gordijnen, schermen, scheidingswanden en meubilair, kun je al in korte tijd een verbetering van de akoestiek op kantoor realiseren.

Het plaatsen van plafonds, stucwerk en behang kost wat meer tijd, maar ook tijdens het maken van deze aanpassingen kunnen de werkzaamheden vaak gewoon voortgezet worden. Door werkplekken op de juiste manier in te richten met akoestische oplossingen, ontstaat een betere akoestiek en een prettigere werkomgeving.

Thuiskantoor met akoestische gordijnen

Akoestiek op kantoor verbeteren met Planeka

Bij Planeka komen we regelmatig in kantoren waar een slechte akoestiek veel geluidshinder veroorzaakt. Vaak kunnen een aantal eenvoudige maatregelen in het interieur al zorgen voor heel veel verbetering.

Akoestische gordijnen zijn een stijlvolle en functionele oplossing die we in elke ruimte kunnen installeren tijdens een renovatie of verbouwing. Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.