Hoe krijg je industriële plafonds op kantoor?

24-08-2024
Interieurontwerp

Een open kantoorplafond, ook wel industrieel plafond genoemd, komen we vaak tegen in kantoren met een industrieel interieur. Deze trend ontstond toen oude fabriekshallen werden omgebouwd tot kantoorruimtes en appartementen, waarbij het industriële karakter en het ruimtelijke gevoel in stand werden gehouden door de open plafonds.

Niet elk kantoor is gevestigd in een voormalig fabriekspand. Wil je toch een industriële look op kantoor hebben? Dan kun je met een verbouwing de plafonds en verdere inrichting van je kantoor laten aanpassen, zodat een industriële look ontstaat.

We laten hier zien wat industriële plafonds zijn, welke soorten plafonds je kunt tegenkomen en hoe je industriële plafonds op je kantoor krijgt. Daarnaast geven we nog wat tips voor de perfecte industriële inrichting op kantoor.

Wat zijn industriële plafonds?

Bij een traditioneel systeemplafond met plafondplaten worden de constructie van het gebouw, de buizen, kabelgoten en mechanische installaties zoveel mogelijk weggewerkt. Bij een industrieel plafond is het de bedoeling dat buizen en leidingen gewoon zichtbaar zijn aan het plafond.

Industriële plafonds zijn hoog, zodat een gevoel van ruimte ontstaat en je geen last hebt van de elementen die aan het plafond hangen. Met deze plafonds wordt geprobeerd de stijl na te bootsen van fabriekspanden die zijn omgebouwd tot kantoorruimtes.

In fabrieken zitten vaak hoge plafonds, waar de leidingen, installaties en buizen aan hangen. Vaak zijn de muren ook niet afgewerkt, waardoor de bakstenen in iedere ruimte zichtbaar zijn. Bij een industriële kantoorinrichting worden al deze elementen zoveel mogelijk toegepast.

Tips voor een industriële kantoorinrichting - projectinrichting vergaderruimtes - Planeka

Waarom industriële plafonds op kantoor?

In het kantoorontwerp speelt het plafond een belangrijke rol bij het ruimtelijke effect. Zo geeft een hoog plafond veel meer het gevoel van ruimte dan een laag plafond. Dit heeft invloed op hoe medewerkers een ruimte ervaren.

Door de opkomst van de industriële stijl op kantoor, worden er ook steeds meer industriële plafonds toegepast. Een industrieel plafond inspireert creativiteit, heeft een moderne uitstraling en een uniek karakter, wat anders is dan het karakter van de traditionele systeemplafonds. 

Soorten plafonds

Er zijn verschillende soorten plafonds en sommige van deze plafonds hebben van nature al een industriële look. Denk bijvoorbeeld aan een onafgewerkt betonnen plafond met een wat ruwe uitstraling, of een metalstud plafond met metalen profielen. 

Andere plafonds, zoals systeemplafonds, kunnen omgevormd worden tot een industrieel plafond. Als je graag het leidingwerk zichtbaar wilt hebben, dan is er sprake van een open plafond. Dat geeft een eigentijdse en industriële sfeer.

Het tegenovergestelde is het gesloten plafond. Daarbij wordt alles wat langs het plafond loopt, weggewerkt achter een strak plafond. Dit oogt strak en modern.

projectafbouw

Open plafonds

Met een open industrieel plafond oogt een ruimte moderner en ruimtelijker. Om een industriële uitstraling te krijgen, kun je kiezen voor een roosterplafond of een houten en stalen frame.

Bedenk wel dat alle leidingen en buizen in het zicht komen te hangen. Het is dus belangrijk dat de installateur alles netjes aanlegt, omdat er geen mogelijkheden zijn om loshangende draden of leidingen weg te werken.

Het nadeel van een open plafond is dat het kantoor minder energiezuinig wordt. En omdat industriële plafonds meestal zijn gemaakt van zeer harde materialen zoals metaal en beton, kan er ook meer galm ontstaan. Als je voor een open plafond kiest, zorg dan dat er voldoende zachte, absorberende materialen of andere akoestiek oplossingen gebruikt worden om de akoestiek op orde te houden. 

Gesloten plafonds

Met systeemplafonds, verlaagde plafonds of vaste plafonds kun je ook industriële plafonds maken. In tegenstelling tot een open plafond zitten de installaties bij een gesloten plafond juist in het plafond. Een gesloten plafond oogt daarom strakker en heeft een betere akoestiek dan een open plafond. Het energieverbruik zal bij dit plafond ook lager zijn dan bij een open plafond.

Het ruimtelijke effect wat zo belangrijk is bij een industriële stijl, is bij een gesloten plafond wel minder dan bij een open plafond. Wil je toch een industriële uitstraling? Dan kun je het plafond zwart laten verven voor een stoer uiterlijk. De plafondplaten worden dan zwart gespoten, wat een mooi contrast geeft met de ruwe materialen die bij deze stijl horen.

Een andere optie zijn plafondeilanden, waarbij alleen boven de werkplekken plafondpanelen worden opgehangen. De rest van de ruimte heeft dan een open plafond, waarbij buizen en leidingen zichtbaar zijn. Je kunt dit dus beschouwen als een soort half open plafond.

Industriële plafonds op kantoor

Hoe kun je een plafond een industriële look geven?

Om een industriële look aan een plafond te geven kun je kiezen voor metalen panelen, aluminium plafonds en betonafwerkingen. Met een betonafwerking ontstaat een robuuste uitstraling met textuur. De metalen panelen kunnen worden gebruikt voor een strakke en moderne uitstraling.

Zorg dat leidingen en buizen zichtbaar zijn, want dat draagt bij aan het industriële gevoel. Je kunt het plafond zwart maken, maar als je het te donker vindt, kun je daar vleugje kleur aan toevoegen.

Gebruik een opvallende kleur op de metalen panelen of het rasterwerk. Dit kan een speels tintje toevoegen aan deze serieuze stijl.

Om de industriële sfeer extra te benadrukken kun je industriële plafondlampen ophangen, zoals een stalen draagframe met verlichting, een railsysteem met ledspots of industriële hanglampen.

Industriële look op kantoor

Met een industrieel plafond leg je een stevige basis voor een industriële kantoorinrichting. Je kunt daarnaast nog meer doen om de industriële look op kantoor te creëren. Gebruik meubels met een industrieel design, zoals houten tafels, bureaus gemaakt van staal en hout.

Heb je geen industrieel pand, maar wil je toch een industriële kantoorinrichting? Richt het kantoor dan in met grote fabriekslampen, stoere fauteuils en felle kleuren. Je kunt de rest van het kantoor inrichten met industriële kasten, lampen, tafels van ruwe materialen, stoelen en maak gebruik van accessoires uit oude fabrieken, forten, productiehallen e.d.

Met bijzondere accessoires geef je het kantoor een extra interessant interieur. Als je geen bakstenen muren hebt, dan kun je op de muur een behang gebruiken met een baksteen print.

Maatwerk kantoorinrichting industrieel

Industriële kantoorinrichting met Planeka

Wil je graag een industrieel plafond of je hele kantoorinrichting een moderne, industriële look geven? Laat je kantoor dan verbouwen door Planeka. We verzorgen desgewenst het hele traject voor je, zodat het werk op kantoor gewoon door kan gaan.

Natuurlijk profiteer je van onze unieke geen-meerwerk-garantie, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Neem contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.