Ben je eigenaar van een bedrijfspand dat niet in gebruik is? Dan is het slim om je bedrijfspand te gaan verhuren. Als ondernemer is het verstandig om huurders te zoeken voor de ruimtes die niet gebruikt worden.
In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een bedrijfspand verhuurt en met welke kosten je rekening moet houden.
Waarom zou je een (deel van de) bedrijfsruimte verhuren?
Als eigenaar van een bedrijfspand kun je een aantal goede redenen hebben om het (deels) te verhuren:
Je brengt je maandelijkse vaste lasten omlaag.
Je voorkomt verpaupering door leegstand, waardoor de waarde van het pand daalt.
Meer ondernemers in één bedrijfspand brengen meer bezoekers en dus meer bedrijvigheid.
Je inventaris is beter beveiligd met een huurder die een oogje in het zeil kan houden bij jouw afwezigheid.
Hoe kun je je bedrijfspand verhuren?
Om je bedrijfspand of kantoorruimte te verhuren, kun je ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen. Deze gaat dan op zoek naar een goede huurder. De makelaarskosten kunnen oplopen tot een aantal keer je maandelijkse huurtarief. Echter, je kunt ook zelf een advertentie plaatsen op een online platform voor het verhuren van een bedrijfspand of kantoorruimte. Dit kost je wat meer tijd, maar dit is goedkoper dan een makelaar inschakelen.
Ben je klaar om te gaan verhuren? Kijk dan op online platformen als Funda In Business en Online Bedrijfsmakelaar om je pand aan te bieden.
Waar moet je op letten als je je bedrijfspand verhuurt?
De kosten voor de verhuurder van een bedrijfspand zijn belangrijk om in kaart te brengen. Er zijn een aantal zaken belangrijk, zoals:
Hoe ziet het bestemmingsplan van je pand eruit voor verhuur?
Voldoet het bestemmingsplan aan de gemeentelijke plannen en de wettelijke eisen en regelgeving?
Hoe ziet de omgeving van je bedrijfspand eruit? Wat zijn de voorzieningen van het pand en hoe is de bereikbaarheid?
Is de hoogte van de huur die je wilt vragen voldoende om lonend te zijn t.o.v. je maandlasten?
Wat brengt de onderhoud van het pand voor kosten met zich mee?
Je kunt ook de bouwkosten bedrijfshal berekenen om ervoor te zorgen dat je deze omvat in de maandlasten.
Welke kosten zijn er voor het verhuren van een bedrijfspand?
Voor relatief lage kosten kun je een nieuw bedrijfspand dat in goede staat is verhuren. Als het vervallen is moet je de ruimte(s) echter in goede staat brengen voordat je het kunt verhuren. Het kan zelfs zijn dat je een complete verbouwing nodig hebt. Bekijk daarom goed of er onderhoud nodig is.
In ons artikel ‘Verplichtingen verhuurder bedrijfspand‘ kun je lezen voor welke onderhoudskosten een verhuurder aansprakelijk is.
Kantoorruimtes in een bedrijfspand verhuren
Een bedrijfspand bouwen of verbouwen voor kantoren is ook een goede optie. Er komen wel een aantal belangrijke randvoorwaarden kijken. Hierbij moet je denken aan onder andere:
Het ontwerp van de ruimte. Voldoet het aan de functies en de bedrijfsprocessen die er worden uitgevoerd?
Hoe zorg je voor een duurzaam klimaatbeheer verwerk je de kabels en leidingen? Voor een goede zuivering van de lucht en een aangename binnentemperatuur installeer je klimaatbeheersing. Je kunt ook direct een goed plafond installeren, zoals een klimaatplafond, geïsoleerde plafondpanelen, of een geluidsisolerend spanplafond. Met plafondpanelen kun je gelijk de kabels en leidingen netjes wegwerken en heb je goede warmte- en akoestische isolatie. Lees hier meer over in ons artikel over kabelmanagement.
Wat zijn de afmetingen van de kantoren die je wilt verhuren? Het is slim om hierin flexibel te zijn, zodat de verhuurbaarheid van je ruimte vergroot wordt. Sommige bedrijven willen een klein kantoor, andere willen meer ruimte. Met mobiele systeemwanden ben je vrij om ruimtes steeds opnieuw in te delen. Daarnaast los je gelijk het akoestische probleem op wat mogelijk ontstaat.
Wat is het budget voor een investering in je nieuwe bedrijfspand? Vraag offertes aan bij om een goede inschatting te maken van de kosten van een verbouwing van je pand. Denk ook aan de onderhoudskosten. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor grote herstellingen. Een verbouwing kan de kosten voor de verhuurder van een bedrijfspand flink omhoog brengen. Uiteraard is dit wel een investering in de toekomst.