De juiste luchtvochtigheid op kantoor is belangrijk voor het welzijn van collega’s en medewerkers. Als de luchtvochtigheid niet optimaal is, kan dit leiden tot lichamelijke klachten, gebrek aan concentratie en een hoger ziekteverzuim.
In dit artikel laten we zien hoe hoog de luchtvochtigheid op kantoor moet zijn en wat de gevolgen kunnen zijn van een te hoge of te lage luchtvochtigheid. We geven ook een aantal tips voor een beter binnenklimaat en de manieren waarop de luchtvochtigheid beïnvloed kan worden.
Met de juiste luchtvochtigheid is er altijd een prettig kantoorklimaat om in te werken.
Hoe hoog moet de luchtvochtigheid zijn op kantoor
Om te kunnen bepalen of de luchtvochtigheid op kantoor arbo-proof is, kun je gebruik maken van de Arborichtlijnen. Daaruit blijkt dat de ideale luchtvochtigheid op kantoor tussen de 30% en 70% ligt.
We raden aan om periodiek de luchtkwaliteit te meten op kantoor. Deze meting laat zien hoe hoog de luchtvochtigheid is, zodat je eventueel maatregelen kunt nemen om de luchtvochtigheid te verhogen of te verlagen.
Gevolgen van te hoge luchtvochtigheid op kantoor
Als de luchtvochtigheid op kantoor te hoog is, dan kan dat leiden tot:
Versnelde groei van schimmels en micro-organismen.
Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, allergische reacties, hoesten, benauwdheid en chronische neusverkoudheid.
Bij een zeer hoge luchtvochtigheid kan huideczeem ontstaan.
Merk je dat medewerkers rondlopen met deze klachten? Laat dan een luchtkwaliteitsmeting uitvoeren om te controleren of de luchtvochtigheid op het juiste niveau is.
Gevolgen van te lage luchtvochtigheid op kantoor
Een te lage luchtvochtigheid werkt niet prettig en kan de volgende gevolgen hebben:
Droge slijmvliezen en lippen.
Oogirritatie en droge ogen, met name bij beeldschermwerk.
Concentratieproblemen.
Luchtwegirritaties.
Verhoogd ziekteverzuim omdat virussen makkelijker verspreiden.
Een te lage luchtvochtigheid is net zo vervelend als een te hoge luchtvochtigheid. Als in jouw bedrijf deze klachten vaak voorkomen, dan is het goed om de luchtvochtigheid te controleren.
Tips voor een beter binnenklimaat
Is de luchtvochtigheid bij jou op kantoor te hoog of te laag? Met onderstaande tips kun je de juiste luchtvochtigheid op kantoor bereiken en handhaven.
1. Tijdelijke beheersing luchtvochtigheid
Soms kan de luchtvochtigheid op kantoor tijdelijk verhoogd of verlaagd zijn. Dat komt bijvoorbeeld door natte winterdagen met veel regen of hele warme en droge dagen in de zomer wanneer de airco aanstaat.
Als een te hoge of een te lage luchtvochtigheid geen structureel maar een tijdelijk probleem is, dan kan dit opgelost worden met een tijdelijke beheersing van de luchtvochtigheid.
Met luchtbevochtigers kan in de zomer de droge lucht bevochtigd worden, wat zorgt voor meer comfort.
Is de luchtvochtigheid tijdelijk te hoog? Dan kunnen luchtontvochtigers zorgen voor een vermindering van vochtige lucht, waardoor een prettiger binnenklimaat ontstaat.
2. Klimaatsysteem installeren
Blijkt uit verschillende metingen dat de luchtvochtigheid op kantoor structureel te hoog of te laag is? Dan kun je dit verhelpen door een klimaatsysteem te installeren.
Een klimaatsysteem beheerst het hele jaar door de luchtkwaliteit, zodat de luchtvochtigheid en temperatuur optimaal gehouden worden.
Een goed voorbeeld van een klimaatsysteem is een klimaatplafond. Klimaatplafonds koelen en verwarmen zonder luchtverplaatsing, waardoor droge lucht wordt voorkomen en airco’s niet meer nodig zijn. Ze zijn bovendien stil, energiezuinig en kunnen het klimaat in elke ruimte individueel regelen.
3. Regelmatig onderhoud
Klimaatsystemen die invloed hebben op de luchtvochtigheid moeten regelmatig onderhouden worden en een schoonmaakbeurt krijgen. Gebeurt dit niet, dan zal het systeem minder goed werken. De luchtvochtigheid kan dan te hoog of te laag worden en dat heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit.
Om de ideale temperatuur op kantoor te behouden is een jaarlijkse onderhoudsbeurt zeker aan te raden.
4. Vochtregulerende planten
Het neerzetten van planten op kantoor is een milieuvriendelijke manier om het binnenklimaat op kantoor te verbeteren. Kies daarbij voor planten met vochtregulerende eigenschappen.
Planten als de Ficus, klimop en krulvaren halen vochtigheid uit de lucht. Ze dragen dus bij om de luchtvochtigheid op kantoor te verlagen.
Is de lucht juist te droog? Dan kan het helpen om grootbladige planten als de nestvaren neer te zetten. Ze helpen kantoorplanten om de luchtvochtigheid op kantoor te verbeteren en het welzijn van medewerkers te vergroten.
Een beter binnenklimaat bereiken met Planeka
Benieuwd hoe het binnenklimaat bij jou op kantoor verbeterd kan worden? Planeka kan je helpen met de installatie van systemen om de luchtvochtigheid op kantoor en het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit.
Meer weten? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.