Plafond vervangen op kantoor

07-09-2024
Plafondpanelen

Zit je met een oud plafond wat niet meer brandveilig is of wordt je kantoor gerenoveerd in een nieuwe stijl? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om het plafond op kantoor te vernieuwen. 

Daarbij hoeft niet altijd het oude plafond vervangen te worden. Er kan soms ook een verlaagd plafond over het bestaande plafond gezet worden, waardoor het plafond er snel weer mooi uitziet.

Je leest hier wanneer het een goed moment is om je plafond te vervangen en welke soorten plafonds je kunt toepassen.

Wanneer is het plafond vervangen een goed idee?

Op kantoren worden vaak systeemplafonds toegepast. Bij normaal gebruik kan zo’n plafond tientallen jaren meegaan. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin het een goed idee kan zijn om het bestaande plafond op kantoor te vervangen, namelijk: 

  • Beschadiging. Een plafond kan beschadigd raken door lekkage of door een ongelukje tijdens het klussen. Het is dan een goed idee om het plafond te vervangen, voordat er plafondplaten naar beneden vallen.

  • Veiligheid. Een plafond moet brandveilig en stevig zijn. In oude plafonds zit soms nog zachtboard, houten schrootjes of riet en dit voldoet niet aan de eisen voor bandveiligheid. Het is dan beter om het plafond te vervangen.

  • Constructie. Het is soms niet duidelijk hoe stevig de plafondconstructie is. Bij vervanging van de plafondplaten is het dan een goed idee om ook de constructie te vervangen.

  • Duurzaamheid. Als je het energieverbruik op kantoor wilt verlagen door de installatie van een klimaatplafond, dan kan het nodig zijn om het oude plafond eerst te verwijderen.

  • Stijl. Als je kantoor opnieuw ingericht wordt of er is sprake van een renovatie, dan is het ook een goed idee om het plafond te vervangen, zodat het bij de nieuwe interieurstijl past. 

Als je een plafond laat vervangen, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een nieuw plafond. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen niet alle plafonds geschikt zijn. Welk plafond je kunt kiezen, hangt af van de bestaande constructie.

4 soorten plafonds om je huidige plafond te vervangen

Als je huidige plafond aan vervanging toe is, denk dan goed na over de stijl van je nieuwe plafond. Het vervangen van plafonds is niet iets wat je elk jaar doet, dus denk goed na over het type plafond wat je nodig hebt.

Misschien wil je wel een duurzaam klimaatplafond of is er behoefte aan een akoestisch plafond. Met onderstaande plafonds kun je het kantoorinterieur een goede update geven.

1. Industrieel plafond

Een industrieel plafond is een open plafond waarbij de installaties en ventilatiebuizen zichtbaar zijn. Het plafond heeft een houten framestructuur of het wordt uitgevoerd als rooster plafond. Dit plafond past goed bij een industriële inrichting.

Omdat het een open plafond is, zijn er vaak aanvullende akoestische maatregelen nodig om galm tegen te gaan.

Tips voor een industriële kantoorinrichting - projectinrichting vergaderruimtes - Planeka

2. Spanplafond

Een spanplafond is een verlaagd plafond wat snel geplaatst wordt. Voor dit plafond hoeft het oude plafond niet verwijderd te worden, want het spanplafond wordt onder het bestaande plafond gemonteerd. Je kunt voor een akoestisch spanplafond kiezen als je een geluiddempend plafond zoekt.

Plafond laten vervangen op kantoor voor een akoestisch spanplafond

3. Systeemplafond

Een systeemplafond bestaat uit een roosterwerk waarop plafondplaten worden gelegd. Een systeemplafond heeft een relatief goede akoestische isolatie en bovendien zijn de plafondplaten uitwisselbaar. Handig als je de isolatie moet vervangen of verlichting wilt plaatsen.

Eventueel kun je het plafond afdekken met HDM plafondpanelen of pvc panelen, zodat het strak en netjes oogt.

Frisse kantoor indeling

4. Aluminium plafond

Een aluminium plafond bestaat uit aluminium lamellen die in een raster worden geplaatst. Een aluminium plafond is onderhoudsvrij, vochtbestendig en kan in elke ruimte geplaatst worden.

De plafonds zijn vaak gemaakt van gerecycled aluminium en hebben een lange levensduur. Een plafond van aluminium glanst en heeft daardoor een minder warme uitstraling dan bijvoorbeeld een spanplafond.

Een aluminium plafond in verschillende stijlen

Kosten plafond vervangen

Bij het vervangen van een plafond krijg je te maken met verschillende kosten. Misschien moet het oude plafond eerst verwijderd worden, voordat het nieuwe plafond geplaatst kan worden.

Bij de installatie van een nieuw plafond krijg je te maken met kosten voor isolatie, materialen, afwerking, arbeidskosten en evt. stucwerk of spuitwerk.

De kosten kunnen uiteenlopen per type plafond. Hieronder staat per type plafond wat de kosten per m² zijn, inclusief montage.

Type plafondKosten per m² incl. montage
Industrieel plafond (plafond platen verwijderen en latexspuitwerk)€ 35 – € 70
Spanplafond / Akoestisch spanplafond€ 70 – € 140 / € 100 – € 150
Systeemplafond€ 35 – € 70
Aluminium plafond€ 110 – € 150

Plafond vervangen met Planeka

Mag het plafond bij jou op kantoor vervangen worden? Dan kan Planeka je helpen met de keuze van het juiste plafond en de montage. We hebben veel ervaring met kantoorverbouwingen en kunnen het plafond vervangen zonder de dagelijkse kantoorwerkzaamheden al te veel te onderbreken.

Planeka staat voor duidelijke afspraken, een helder budget en nakomen van de planning. Vraag nu een offerte aan, of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.