Uit onderzoek blijkt dat een natuurlijk daglichtverloop bijdraagt aan de concentratie van medewerkers die op kantoor werken. Dit verbetert de productiviteit en vermindert het aantal fouten dat gemaakt wordt door het personeel.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te letten op de energiekosten en het energieverbruik van een kantoor. Met slimme verlichting kun je de kantoorverlichting efficiënter maken, de energiekosten verlagen en de werkomgeving prettiger maken voor je werknemers.
Door beter gebruik te maken van natuurlijk daglicht en de verlichting te laten reageren op de bezetting van een ruimte, kan er veel energie bespaard worden. We laten hier zien hoe slimme verlichting werkt op kantoor, wat de voordelen zijn en wat de aandachtspunten zijn bij de keuze van een slim verlichtingssysteem.
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting is kantoorverlichting die de verlichting automatisch afstemt op daglicht en beweging. Slimme sensoren meten aanwezigheid van medewerkers in een ruimte en de hoeveelheid daglicht op kantoor.
Op basis van deze gegevens kun je de lampen automatisch aan of uit laten gaan. Zo zorgen slimme lampen altijd voor de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment.
Slimme verlichtingssystemen kunnen op zichzelf gebruikt worden, of in combinatie met een lichtmanagementsysteem. Zo’n systeem bestaat uit hard- en software die worden toegevoegd aan de slimme verlichting. Daarmee krijg je inzicht in het realtime en historisch energieverbruik.
Het is ook mogelijk om verschillende bedienings- en besparingsmogelijkheden toe te passen. Stel bijvoorbeeld de verlichtingsintensiteit in per werkplek, of laat de kleur veranderen. Zo verlaagt het lichtmanagement het energieverbruik en kan de projectverlichting beter afgestemd worden op de behoeftes van de medewerkers.
De voordelen van slimme verlichting op kantoor
Door toepassing van slimme verlichting branden lampen nooit langer dan nodig is, zodat minder energie wordt verbruikt. Dit zijn de andere voordelen van slimme verlichting op kantoor:
Sensoren zorgen voor de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment.
Handmatig in- en uitschakelen is niet meer nodig. Het gebeurt automatisch of via een app.
Een energiebesparing van 65% is mogelijk als je ledverlichting gebruikt. Met een lichtmanagementsysteem kan die besparing oplopen tot 75% in vergelijking met de energie-efficiëntie van tl-lampen.
Er zijn verlichtingsscenario’s mogelijk zoals ‘vergadering’ of ‘schoonmaak’.
Omdat de lampen minder vaak en minder lang branden, heeft de verlichting een langere levensduur.
Verlichtingskleur en intensiteit kunnen per werkplek ingesteld en aangepast worden (bv. door gebruik te maken van Philips hue lampen).
Kan opgenomen worden in het gebouwbeheersysteem.
Bestuurbaar in de cloud voor meerdere locaties.
Zoals je ziet, levert het vervangen van tl-lampen door slimmere verlichting heel veel op. De slimme verlichting kan tijdens een renovatie of verbouwing geïnstalleerd worden op kantoor.
De verlichting kan per ruimte of per verdieping geïnstalleerd worden, zodat de dagelijkse werkzaamheden op kantoor gewoon door kunnen gaan.
Toepassingen van slimme verlichting
Door het gebruik van slimme verlichting op kantoor wordt het milieu gespaard en kunnen je medewerkers beter functioneren. Je kunt smart lampen toepassen in ruimtes waar af en toe gebruik van wordt gemaakt, zoals printerruimtes, toiletten, brainstormruimtes of vergaderruimtes. De verlichting brandt dankzij de sensoren alleen als er ook echt gebruik wordt gemaakt van deze ruimtes.
Boven werkplekken of tafels kunnen smart hanglampen of plafondlampen gebruikt worden. Via een wifi-verbinding en app kunnen de lichtsterkte en kleur van deze lampen aangepast worden. Zo is een kleurtemperatuur van 2700 K (warm wit) geschikt voor een ontspannen ruimte zoals een lounge of receptie. Voor de werkplekken is 3000 K of 4000 K meer geschikt.
Het is ook mogelijk om algemene verlichting bij looproutes te combineren met accentverlichting voor werkplekken of aparte ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan led panelen aan het plafond of led strips bij de trappen. Op de momenten waarop er niet gewerkt wordt, bijvoorbeeld ‘s avonds, schakelt het systeem automatisch de lampen uit.
Mag jouw kantoor een echt “smart office’ worden? Dan kunnen andere slimme apparaten gekoppeld en bestuurd worden via de sensoren in alle lampen van de slimme verlichting.
Tips voor bedrijven die slimme verlichting overwegen
Als je interesse hebt in slimme werkplekverlichting, dan geven we hier een aantal tips om er een echt succes van te maken.
Het is verstandig om slimme verlichting altijd te combineren met ledlampen, zodat de hoogste energiebesparing gerealiseerd wordt.
Maak gebruik van de bestaande armaturen of laat ze ombouwen naar led armaturen.
Kies voor een schaalbaar verlichtingssysteem, zodat je zelf kunt kiezen in welke ruimtes je de slimme verlichting wilt.
Zorg ook dat het personeel goed getraind wordt, zodat ze op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die de slimme verlichting te bieden heeft.
Slimme verlichting implementeren tijdens een kantoorverbouwing
Een kantoorrenovatie, -verbouwing of herinrichting is een geschikt moment om slimme verlichting te installeren. Planeka helpt hierbij door het maken van een verlichtingsplan wat past bij de nieuwe kantoorinrichting en de installatie van slimme verlichtingssystemen.
Wij verzorgen jouw complete bedrijfsverbouwing volledig naar wens en volgens afspraak. We maken vooraf duidelijke afspraken en garanderen dat we deze nakomen. Zo betaal je nooit meer dan begroot en is het project altijd op tijd afgerond. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op over de mogelijkheden.