Met transparante wanden kun je een open ruimte eenvoudig indelen in verschillende ruimtes met veel daglicht. Ook kan een transparante wand helpen om besmettingen te voorkomen en anderhalve meter afstand te bewaren. Maar waarop moet je letten als je een doorzichtige afscheidingswand laat plaatsen? En hoe zorg je voor privacy? Onderstaande tips helpen je op weg met het plaatsen van deze speciale kantoorwanden.
1. Voorkom de vissenkom en glazen hokjes
Transparante wanden in een kantoor kunnen er prachtig uitzien en voor een mooi, ruimtelijk effect zorgen. Je kantoor ziet er groter uit en de ruimte blijft lekker licht. Maar als de wanden niet op de juiste plek staan, krijg je al snel een “vissenkom-effect” of “glazen-hokjes-gevoel” op kantoor.
Voordat je een transparante wand plaatst, is het daarom belangrijk dat je een goed plan hebt voor de kantoorinrichting. Een interieurontwerp kan hierbij helpen. Zo weet je zeker dat de wand past bij de inrichting en uitstraling van je bedrijfspand.
2. Geluidsisolerende transparante wanden
Wil je een doorzichtige wand plaatsen, bijvoorbeeld om een extra vergaderplek of trainingsruimte te creëren? Dan moet deze wand voldoende geluid tegenhouden, om te voorkomen dat anderen kunnen meeluisteren of last hebben van het geluid. Daarnaast kan een glazen wand voor veel weerkaatsing zorgen. Gesprekken binnen de wanden zijn dan erg vermoeiend en gesprekspartners lijken al snel te hard te praten.
Glazen wanden houden over het algemeen iets minder geluid tegen dan bijvoorbeeld een gipsen systeemwand of systeemplafond. Maar er zijn uitstekende oplossingen om de kantoorgeluiden toch goed dempen.
Denk hierbij aan: akoestische folie, gelaagd glas of akoestische scheidingswanden die aan het plafond hangen langs de transparante wanden. Daarnaast kun je het plafond laten isoleren om een ruimte met een transparante wand geluiddicht te maken. Je kunt ook onderaan de deuren valdorpels laten plaatsen. Dit zijn speciale afdichtingen tussen de deur en de vloer.
Let op: het geluid moet ook weer niet te veel worden geabsorbeerd, want dan kunnen mensen elkaar niet goed verstaan.
Een transparante wand verandert de akoestiek van een ruimte. Een slechte akoestiek of geluidsoverlast op de werkvloer kan leiden tot concentratieproblemen, irritatie en zelfs tot ziekteverzuim. Laat je dus altijd goed informeren over geluidsisolatie en de akoestische eigenschappen van een transparante wand.
3. Veiligheid van een transparante wand
Heb je een een transparante wand in je kantoor? Zorg dan dat de wand duidelijk zichtbaar is en voorkom zo pijnlijke botsingen. Dit ben je als bedrijf op basis van de arbowet dan ook verplicht.
Vooral een zogenaamde volglaswand, een volledig glazen transparante wand, kunnen mensen over het hoofd zien. Met een waarschuwingssticker op ooghoogte of glasfolie voorkom je dat mensen tegen de wand aanlopen.
Verder kun je de looproute aanpassen door plantenbakken te plaatsen. Denk bij het plaatsen van transparante wanden ook aan de brandveiligheid. Brandwerend glas is glas dat 20 minuten of langer weerstand biedt aan een (standaard) brand. Laat je vooraf informeren over de brandveiligheid van een transparante wand.
4. Privacy met glasfolie
Transparante wanden passen binnen een open bedrijfscultuur, maar ze geven niet altijd voldoende privacy op de werkvloer. En niet iedereen vindt het prettig, wanneer collega’s of klanten continu kunnen meekijken met werkzaamheden.
Zorg voor extra privacy met mooi glasfolie of stickers. Laat een transparante wand bijvoorbeeld gedeeltelijk beplakken met glasfolie of stickers in de huisstijl van je bedrijf. Personaliseer transparante wanden met het logo en de kleuren van je bedrijf, de bedrijfsmissie of andere inspirerende teksten en afbeeldingen.
Met glasfolie op een doorzichtige wand kun je nog steeds de hele ruimte van buitenaf zien, maar de folie geeft wel meer privacy. Ook zorgt folie op een transparante wand voor extra veiligheid. Je voorkomt dat mensen per ongeluk tegen een wand aanlopen omdat ze deze niet zien.
Een wand met kozijnen in de kleur van het bedrijf maken het plaatje compleet. Wil je een meer neutrale uitstraling? Kies patroonfolie met strepen, ruitjes of een andere print of gebruik matte, lichtdoorlatende folie. Glasfolie aanbrengen is wel een precies werkje. Het inschakelen van een expert voorkomt je tijd, ergernis en gebubbeld folie.
5. Transparante wand met ondoorzichtig glas
Glazen wanden met ondoorzichtig glas in het midden en transparant glas aan de boven- en onderkant zorgen voor privacy en voldoende daglicht. Denk bijvoorbeeld aan een transparante wand met mat of gezandstraald glas.
6. Print op glas voor privacy
Digitaal printen op glas is een unieke manier om een transparante wand een persoonlijke touch te geven en werknemers meer privacy. Digitaal printen op glas is een goed alternatief voor glasfolie. Laat bijvoorbeeld het logo van het bedrijf, een mooie foto of spreuk op de transparante wand printen.
Houd er wel rekening mee dat een foto het juiste aantal dpi moet hebben voor een goede afdruk. Voor een glazen wand zal dit tussen de 150 en 300 DPI, maar vraag dit voor de zekerheid vooraf na.
7. Klassieke luxaflex voor tijdelijke privacy
De klassieke luxaflex werkt nog steeds perfect om licht en privacy te regelen. Jaloezieën zijn handig als je tijdelijk wat extra privacy nodig hebt en dus ideaal voor een transparante wand. Je kunt ze tegenwoordig in allerlei kleuren en materialen krijgen. Zo zijn zijn er jaloezieën van gerecycled aluminium, bamboe en hout.
8. Meer privacy door combinatie met ander materiaal
Een volledig transparante wand over de volledige hoogte en breedte ziet er prachtig minimalistisch uit. Maar wil je toch iets meer privacy op kantoor, combineer een doorzichtige wand dan met kunstof, metaal of hout.
Transparante wanden in combinatie met ander materiaal zorgen voor meer privacy en ze breken de ruimte. Een glazen wand met een stoer, metalen of houten frame is ook perfect als je een meer industriële look wilt in je bedrijfspand.
9. Flexibele, transparante wand
Hoe wil je dat het kantoor er over vijf jaar uitziet? De manier waarop we werken verandert snel en ook de huidige anderhalve-meter-regel is niet in steen gebeiteld. Met flexibele, transparante wanden ben je niet beperkt tot de manier waarop het kantoor nu is ingericht.
Een flexibele, transparante wand is snel te plaatsen en te demonteren. En er is geen verbouwing voor nodig. Flexibele scheidingswanden zijn ook handig voor het werken aan projecten. Zo kun je tijdelijk ruimtes creëren voor teams.
10. Op het bureau
Wil je meer privacy op kantoor creëren, maar geen grote, transparante wand plaatsen of verschillende ruimtes creëren? Dan zijn transparante bureaupanelen een goede oplossing. Ook verminder je met een transparante wand op het bureau, ook wel een spatwand of kuchcherm genoemd, de kans op besmettingen.
Een bureaupaneel is simpel te reinigen, desinfecteren of te vervangen. In plaats van panelen op het bureau, kun je ook transparante schermen op wielen tussen de werkplekken plaatsen. Deze zijn eenvoudig en zonder gereedschap in elkaar te zetten en gemakkelijk te verplaatsen.
11. Glas in lood
Glas in lood is retro en hip. Je hele kantoor met glas in lood in waarschijnlijk iets te veel van het goede, maar één transparante wand met glas-in-lood is een echte eye-catcher.
Glas-in-lood geeft je kantoor een authentieke uitstraling, is transparant en geeft werknemers tegelijkertijd privacy.
12. Ronde doorzichtige wand
Wil je voorkomen dat een ruimte te hokkerig wordt? Denk ook eens het plaatsen van een ronde, transparante wand van gebogen glas. Mooie, ronde units om te vergaderen of klanten te ontvangen geven de kantoorruimte een chique uitstraling.