Kantoor uitbouwen – Meer ruimte realiseren

19-10-2024
Kantoor onderhoud

Groeit je bedrijf uit zijn jasje en heb je meer kantoorruimte nodig? Dan kun je natuurlijk verhuizen. Maar je kunt ook het bestaande kantoor uitbouwen en meer ruimte realiseren. Het is een logische eerste stap om te onderzoeken of uitbreiding op je huidige locatie een optie is. Dat scheelt namelijk een hoop tijd, kosten en energie.

We leggen hier uit wat de voordelen zijn van het uitbouwen van een bestaand kantoor en met welke vergunningen en regels je te maken kunt krijgen. We laten zien wat de verschillen zijn tussen prefab en traditionele bouw en hoe wij bij Planeka zo’n verbouwing aanpakken. Natuurlijk staan we voor je klaar als je jouw kantoor wilt uitbouwen.

Voordelen van een kantoor uitbouwen

Als je meer werkplekken nodig hebt, omdat het bestaande kantoorpand te krap wordt, dan kun je het kantoor laten uitbouwen. Een uitbouw levert vele nuttige vierkante meters op, waardoor je bedrijf weer verder kan groeien. Het uitbouwen van een kantoor heeft daarnaast de volgende voordelen:

  • Je hoeft het kantoor niet te verhuizen. Dit is een groot voordeel in gebieden waar kantoorruimtes schaars zijn, of wanneer je huidige pand een paar jaar geleden nieuw is gebouwd en de locatie goed bevalt.

  • Er ontstaat meer ruimte om te werken. Door een uitbouw krijg je direct extra werkplekken voor collega’s.

  • Het werkproces wordt nauwelijks onderbroken. Als er niet verhuisd hoeft te worden, dan kunnen de werkprocessen gewoon doorgaan, zonder dat er teveel overlast ontstaat.

Voordat je kunt beginnen met de uitbouw, moet je eerst onderzoeken of je bedrijf op de huidige locatie uitgebreid kan worden. Dat betekent dat je voldoende ruimte nodig hebt. Maak een goede prognose van de ruimte die je over vijf tot tien jaar nodig hebt. Informeer eventueel ook bij de buren of zij bereid zijn om grond te verkopen.

Daarnaast zul je moeten onderzoeken aan welke wet- en regelgeving rondom emissies je moet voldoen. Zorg dat je een goed beeld hebt van hoeveel meer je nog mag uitstoten of hoeveel extra geluid je mag produceren binnen de huidige vergunning. Bepaal dan of dit genoeg ruimte biedt voor je toekomstige groei, of dat je een nieuwe vergunning nodig hebt.

Kantoor uitbouwen

Overwegingen bij het uitbouwen van een kantoor

Voor het uitbreiden van het kantoor aan de buitenkant heb je in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Bovendien moet je bij de bouw voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit.

Je krijgt te maken met regels over gezondheid, veiligheid, de omgeving en de buren. De gemeente toetst alleen achteraf of de aanbouw voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit. Zorg dus dat je uitbouw voldoet aan de regels.

De uitbouw kan alleen gebouwd worden op het erf dat hoort bij het bestaande kantoor. Het erf is de grond bij het kantoor die volgens het bestemmingsplan mag zijn ingericht voor het gebruik van het kantoor. Controleer dus altijd het bestemmingsplan bij de gemeente om te bepalen hoe groot het erf is. Dit kan namelijk per gemeente verschillen.

Vergunningsvrije uitbouw 

Soms is het ook mogelijk om een vergunningsvrije uitbouw te plaatsen in het achtererfgebied achter jouw kantoor. Je hebt geen omgevingsvergunning nodig als de uitbouw voldoet aan alle eisen uit het bestemmingsplan en daarnaast de volgende kenmerken heeft:

  • De uitbouw wordt in het achtererfgebied gebouwd.

  • De uitbouw is niet hoger dan 5 meter.

Het achtererfgebied is het erf achter de lijn die het kantoor doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het kantoor opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het kantoor te komen. Vaak gaat het hier om grond die achter of naast het kantoor ligt.

Prefab vs. traditionele bouw

Een kantoor uitbouwen kan op verschillende manieren. Zo kun je een vooraf gefabriceerde module laten maken en aan het bestaande gebouw plaatsen of kiezen voor traditionele bouw. De belangrijkste verschillen tussen deze manieren van bouwen zijn:

  • Prefab bouw is goedkoper dan traditionele bouw.

  • Traditionele bouw duurt vaak een paar weken of maanden, een prefab aanbouw kan in 1 dag geplaatst worden.

  • De prefab uitbouw wordt kant-en-klaar opgeleverd en voldoet aan de arbo regels. Bij traditionele bouw moet de uitbouw van binnen nog afgewerkt worden. Dit levert soms extra kosten op.

  • Traditionele bouwprojecten zijn ingewikkelder omdat je met veel verschillende partijen te maken hebt. Bij prefab bouw heb je in de meeste gevallen met één partij te maken.

  • Bij traditioneel bouwen heb je meer inspraak over het uiterlijk en de uitvoering van de aanbouw. Bij prefab zijn er vaak minder mogelijkheden qua ontwerp.

Wat je uiteindelijk kiest, hangt af van je budget en de plaatselijke omstandigheden.

Uitbouw van kantoor

Hoe gaat een kantoor uitbouwen in zijn werk?

Als we bij Planeka een kantoor uitbouwen, dan werken we volgens onderstaand stappenplan: 

  • Stap 1: Analyse van de behoeften en het huidige pand

  • Stap 2: Ontwerp en planning van de uitbreiding

  • Stap 3: Vergunningen aanvragen en regelgeving controleren

  • Stap 4: Uitvoeren van de bouw en toezicht houden

  • Stap 5: Oplevering en nazorg

Dit stappenplan begint met het in kaart brengen van het huidige pand en hoeveel extra ruimte er nodig is. Verder wordt in een ruimteplanning gezet hoe de nieuwe werkplekken worden ingericht, wat het budget is en of er gekozen wordt voor prefab of traditionele bouw. Op basis van de wensen en het budget wordt een ontwerp opgesteld en wordt er een planning gemaakt van de werkzaamheden.

Het aanvragen van de benodigde vergunningen kan veel tijd kosten, dus daar wordt snel mee begonnen. Verder wordt gecontroleerd wat de geldende regelgeving is rondom de uitbouw. Als alle vergunningen zijn verleend en het ontwerp definitief is, dan kan de bouw starten.

Planeka zorgt voor de coördinatie en houdt toezicht op de uitvoering van het project. Als de uitbouw klaar is, wordt alles opgeleverd. Je collega’s kunnen nu aan de slag op hun ideale werkplek in jouw kantoor.

Kantoor uitbouwen met Planeka

Heb je meer kantoorruimte nodig? Dan kan Planeka je kantoor naar wens uitbouwen, binnen de geldende regels. Daarbij nemen we je veel werk uit handen en begeleiden we het proces, zodat alles soepel verloopt. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag nu een vrijblijvende offerte aan.