Verlaagd Plafond op Kantoor – Voordelen & Opties

14-09-2024
Plafondpanelen

Ben je uitgekeken op het oude systeemplafond en wordt het tijd voor iets moderners? Overweeg dan eens om een verlaagd plafond te laten plaatsen.

Een verlaagd plafond op kantoor heeft namelijk ontzettend veel voordelen: van een betere akoestiek en leuke verlichtingsopties tot een lagere energierekening. En vergeet ook de mooie, naadloze afwerking niet, waarmee je kantoor er weer modern en netjes uitziet.

Een verlaagd plafond kan bovendien snel geplaatst worden en vaak is er geen hak- en breekwerk voor nodig. Zo kun je snel je kantoor renoveren en meteen profiteren van alle voordelen van een verlaagd plafond.

Hier lees je wat verlaagde plafonds precies zijn, welke soorten plafonds je op kantoor kunt laten installeren en wat een verlaagd plafond op kantoor kost. 

Wat is een verlaagd plafond?

Een verlaagd plafond, zwevend plafond of vals plafond is een plafond dat onder het bestaande plafond wordt gemonteerd. Het huidige plafond blijft bestaan, zodat een verlaagd plafond in de meeste gevallen geplaatst kan worden zonder hak- en breekwerk.

Zwevende plafonds bestaan vaak uit een licht materiaal dat snel en makkelijk te bevestigen is, zoals pvc-panelen of mdf-platen.

In de meest gevallen komt het nieuwe plafond 5 tot 10 cm lager te hangen, maar 20 cm kan ook. De ruimte tussen het oude en nieuwe plafond wordt gebruikt voor het aanbrengen van isolatiemateriaal, leidingen en de plaatsing van inbouwspots met indirecte verlichting.

De tussenruimte wordt ook gebruikt om verschillende soorten kabels netjes weg te werken. Daarna wordt de constructie doorgaans dicht gemaakt met gipsplaten en eventueel gestuct. Daarna is het plafond af.

Verlaagd industrieel plafond

Voordelen van een verlaagd plafond

De installatie van een verlaagd plafond biedt veel voordelen. Je kunt er bestaande kantoorruimtes eenvoudig mee isoleren en voorzien van inbouwverlichting en nieuwe leidingen. Daarnaast heeft een verlaagd plafond de volgende voordelen: 

  • Met een verlaagd plafond kun je een beschadigd of oud plafond makkelijk verbergen.

  • Verbetering van de geluidsisolatie en thermische isolatie.

  • Besparing op energiekosten .

  • Mogelijkheid om verlichting op verschillende manieren in te bouwen, eventueel met bijzondere lichteffecten.

  • Draagt bij aan een optimale luchtcirculatie tussen verschillende ruimtes.

  • Camouflage voor kabels, leidingen en technische kokers.

  • Mogelijkheid om te hoge plafonds eenvoudig te verlagen en zo het energieverbruik te verminderen.

  • Mogelijkheid om niveauverschillen aan te brengen.

  • Decoratieve afwerkingen zijn mogelijk: gebogen panelen, sierlijsten, prints en noem maar op.

  • Een verlaagd plafond kan gebruikt worden voor de installatie van een klimaatplafond.

Deze voordelen gelden voor alle soorten verlaagde plafonds die op een professionele manier worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende constructies mogelijk, zodat er voor elk kantoor een geschikte oplossing is.

Verschillende constructies voor verlaging plafond

Een verlaagd plafond op kantoor kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Welke montage wordt gekozen, hangt, o.a. af van de prijs van het nieuwe plafond, de staat waarin het bestaande plafond zich bevindt en plaatselijke omstandigheden.

We bespreken hieronder de drie constructies die het vaakst worden gekozen voor op kantoor.

1. Afgehangen verlaagd plafond

Afgehangen verlaagd plafond

Als het bestaande plafond stevig is, dan kun je kiezen voor een afgehangen verlaagd plafond. Dit plafond wordt rechtstreeks op het oude plafond gemonteerd, dus er hoeft niets afgebroken te worden.

Aan het bestaande plafond worden plafondhangers bevestigd. Aan de hangers wordt een raster van rails vastgemaakt. In de raster wordt de plafondafwerking (aluminium lamellen, gipsplaten, etc.) ingehaakt of vastgeklemd. Dit is vergelijkbaar met de werkwijze bij systeemplafonds.

Het isolatiemateriaal kan geplaatst worden tussen het raster en het ‘oude’ plafond. Er kan ook ruimte voor inbouwspots of nieuwe lichtpunten gemaakt worden. Alle kabels worden onzichtbaar weggewerkt tussen het oorspronkelijke en nieuwe plafond.

Dit type plafond hangt al snel 10 centimeter lager dan het oorspronkelijke plafond. Een afgehangen plafond kan snel, eenvoudig, goedkoop en zonder rommel geplaatst worden.

Het bestaande plafond moet wel stevig genoeg zijn om het nieuwe plafond te dragen. Het plafond moet ook waterpas zijn. Een verlaagd plafond isoleert geluiden en de thermische isolatie is uitstekend, zodat het werkklimaat op kantoor verbetert en de energiekosten lager worden.

2. Vrijdragend verlaagd plafond

Vrijdragend verlaagd plafond

Is het bestaande plafond niet sterk genoeg voor een afgehangen plafond, of is het oude plafond niet helemaal waterpas? Dan kan een vrijdragend verlaagd plafond een betere oplossing zijn. Een vrijdragend verlaagd plafond wordt namelijk aan de muren van de ruimte opgehangen. Daardoor is er geen ophangsysteem aan het oude plafond nodig.

In plaats daarvan wordt een raster van rails of metalen profielen gebruikt, wat hetzelfde is als bij een afgehangen verlaagd plafond. Omdat er geen ophangsysteem nodig is, is een vrijdragend verlaagd plafond geschikt voor kleinere ruimtes.

In kleine ruimtes zijn de afstanden tussen de muren korter, waardoor het raster van rails aan de muur voldoende is om het plafond op te hangen. In grotere ruimtes zijn afgehangen plafonds of spanplafonds beter geschikt.

Het vrijdragend plafond kan uitstekend geluiden absorberen, omdat het volledig is losgekoppeld van de vloer die er boven ligt. Een ander voordeel van dit plafond is dat het gebruikt kan worden als de bovenliggende structuur niet stevig genoeg is voor montage van een plafond.

Het plafond komt wel lager te hangen dan het oorspronkelijke plafond. Dit kan een nadeel zijn omdat het de ruimte visueel kleiner maakt. Let dus op dat het plafond niet te laag komt te hangen.

3. Opgespannen verlaagd plafond

Opgespannen verlaagd plafond

Als je een opgespannen verlaagd plafond (spanplafond) laat installeren, dan worden er eerst randprofielen op de muur geschroefd. Met behulp van warmtetechnologie wordt een op maat gemaakte kunststof doek tussen de profielen gespannen.

Spanplafonds zijn populair door de naadloze en egale afwerking. De plafonds zijn bovendien verkrijgbaar in vele soorten, kleuren, motieven en prints.

Net als bij andere verlaagde plafonds is het ook bij een spanplafond mogelijk om warmte- of geluidsisolatie toe te voegen.

Laat je een akoestisch spanplafond installeren? Dan wordt een speciale doek gecombineerd met akoestische isolatie van zo’n 10-12 mm dik. In de doek zitten kleine gaatjes die de akoestiek in de ruimte verbeteren en de geluiden uit andere ruimtes dempen. Een spanplafond met geluidsisolatie heeft een dichte structuur zodat er geen stof door het plafond gaat.

Spanplafonds worden over het bestaande plafond aangebracht, dus het oude plafond hoeft niet verwijderd te worden. Het plafond kan bovendien snel geplaatst worden, waardoor een verbouwing of renovatie geen vertraging oploopt.

Een ander voordeel is dat het plafond ook als tijdelijke oplossing gebruikt kan worden. Als een huurpand in de oorspronkelijke staat opgeleverd moet worden, dan kan het plafond makkelijk weer verwijderd worden.

Wat zijn de kosten voor het verlagen van het plafond?

Het verlagen van een plafond levert verschillende voordelen op bij een renovatie of verbouwing van je kantoor. De akoestiek wordt beter, het energieverbruik gaat omlaag, inbouwverlichting wordt mogelijk en je kantoor oogt weer strak en modern.

Omdat het oude plafond meestal gewoon kan blijven zitten, is een verlaagd plafond een snelle en duurzame manier om je kantoor op te knappen. Tegenover al die voordelen staat wel een wat hoger prijskaartje dan bijvoorbeeld voor reguliere systeemplafonds.

In onderstaande tabel kun je per soort verlaagd plafond zien wat de kosten per m² zijn, inclusief montage:

Soort plafondKosten per m² (incl. montage)
Afgehangen verlaagd plafond€ 55 – € 250
Vrijdragend verlaagd plafond€ 55 – € 250
Opgespannen verlaagd plafond€ 70 – € 85

Ter vergelijking: een systeemplafond inclusief montage en raster heb je al vanaf € 30 per vierkante meter. Maar qua afwerking oogt een verlaagd plafond wel veel strakker en moderner dan een gewoon systeemplafond. Bovendien profiteer je van alle extra voordelen die een verlaagd plafond heeft.

Kijk dus niet alleen maar naar de prijs, maar ook naar de rest van het kantoorinterieur en de uitstraling die je wilt hebben. 

Plafond verlagen op kantoor met Planeka

Zoek jij een verlaagd plafond voor je kantoor? Dan staan de professionals van Planeka voor je klaar. Planeka is specialist in het verbouwen van het interieur van nieuwe en bestaande kantoorpanden. We kunnen verlaagde plafonds plaatsen, eventueel in combinatie met een energiezuinig klimaatplafond.

Wij verzorgen de verbouwing van het begin tot het eind, zodat je met maar één partij te maken hebt en de werkzaamheden op kantoor zoveel mogelijk door kunnen gaan. We maken daarbij duidelijke afspraken, zodat je weet wat je te wachten staat.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag meteen een gratis offerte aan.