Wat is akoestiek op kantoor?

17-08-2024
Akoestiek

In grote, open kantoorruimtes hebben medewerkers vaak last van verschillende soorten geluidsoverlast tijdens hun werk. Deze geluidsoverlast kan verschillende oorzaken hebben, maar het leidt er bijna altijd toe dat medewerkers minder productief worden. Het kantoor klinkt hol en geluiden worden slecht gedempt.

Er wordt dan vaak gezegd dat het kantoor een slechte akoestiek heeft. Maar wat is dat nou eigenlijk, de akoestiek op kantoor? In dit artikel leggen we je uit wat het is, wat de oorzaken zijn van een slechte akoestiek en welke oplossingen er zijn om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Wat is akoestiek?

Bij geluidsoverlast op kantoor wordt vaak gezegd dat de akoestiek verbeterd moet worden. Maar wat is akoestiek eigenlijk? Akoestiek is de wetenschap van geluid en de manier waarop geluid zich gedraagt.

In een ruimte kan geluid zich met een snelheid van 340 m/s verplaatsen. Geluidstrillingen maken daarbij een golvende beweging.

Onderweg komt het geluid tegen muren, meubels, vloeren, plafonds etc. aan, waarna het weerkaatst wordt. Dit zorgt voor nagalm of ongewenste klanken.

gebruikte archiefkasten met akoestische panelenAkoestische panelen in een kantoorruimte.

De oorzaken van slechte akoestiek

Als we het hebben over een slechte akoestiek in een ruimte, dan wordt meestal bedoeld dat de ruimte gehorig is en dat er sprake is van galm.

Galm wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van geluid tegen harde materialen en harde oppervlaktes zoals muren, ramen, wanden, het plafond en de vloer. Zachte materialen, zoals akoestische panelen van vilt, absorberen juist geluiden waardoor galm vermindert.

Een belangrijke oorzaak van een slechte akoestiek is de verschuiving van traditionele kantoorindelingen naar meer open kantoren waar grote groepen mensen samenwerken in dezelfde ruimte.

In kantoortuinen ontstaat gemakkelijk overlast door pratende collega’s, loopgeluiden en luid telefonerende collega’s.

Waarom is goede akoestiek op kantoor belangrijk?

Werknemers hebben veel last van een slechte akoestiek. In de praktijk blijkt dat de productie tot 12% kan afnemen wanneer het geluid veel overlast veroorzaakt. Daarnaast kunnen werknemers zich minder goed concentreren, wat uiteindelijk kan leiden tot meer gezondheidsproblemen en een hoger ziekteverzuim.

Een goede akoestiek heeft juist het omgekeerde effect. Dit zijn de zes voordelen van een goede akoestiek op kantoor:

  • Minder stress

  • Lager ziekteverzuim

  • Betere concentratie

  • Hogere productiviteit

  • Betere werksfeer en meer werkplezier

  • Meer rust op de werkvloer

Er zijn genoeg redenen waarom de akoestiek niet onderschat mag worden. Je werknemers zullen je zeker dankbaar zijn als je stappen onderneemt om de akoestiek te verbeteren.

Om de juiste akoestische maatregelen te kunnen nemen, moet wel rekening gehouden worden met de aard en omvang van de geluidsoverlast.

Akoestische plafondpanelenAkoestische panelen aan het plafond kunnen veel weerkaatsing via het plafond voorkomen. Deze maatregel verbetert de akoestiek van een ruimte vaak al.

Akoestiek op kantoor verbeteren

Bij een slechte akoestiek op kantoor is er meestal sprake van galm en van geluiden die doorklinken door het gebouw. De aard van het geluid bepaalt welke akoestische maatregelen er genomen moeten worden.

Zo wordt galm vaak veroorzaakt door gladde en harde vloeren, plafonds en wanden. Het doorklinken van geluid gebeurt vaak in grote, open ruimtes.

Om de akoestiek op kantoor te verbeteren, kunnen er twee methodes gebruikt worden, namelijk:

  • het geluid dempen of absorberen (geluidsabsorptie)

  • het geluid isoleren (geluidsisolatie)

Op veel kantoren kan de akoestiek verbeterd worden door beide methodes toe te passen. De akoestiek kan alleen verbeteren door de juiste geluidsmetingen uit te laten voeren.

Op basis daarvan kun je dan gericht maatregelen laten nemen en de juiste akoestische producten toepassen. 

Geluid absorberen

Als een akoestische maatregel het geluid absorbeert, dan neemt het materiaal de geluidsgolven op en zet deze om in andere energie, zoals warmte. De geluidsgolven weerkaatsen niet meer.

Geluidsabsorptie is een snelle manier om klank en nagalm in een ruimte te verminderen. De volgende akoestische maatregelen kunnen geluid absorberen:

Er zijn verschillende akoestische oplossingen en ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden toegepast.

Gebruik bijvoorbeeld akoestische wandbekleding met akoestische plafonds, zodat de akoestiek verbetert.

Diffusie

Bij diffusie wordt het geluid niet geabsorbeerd, maar naar alle richtingen verstrooid.

Als je een akoestische maatregel neemt die zorgt voor diffusie, dan wordt het geluid vaker heen- en weer gekaatst tegen de wanden, vloeren en plafonds. Daardoor zal het geluid sneller afnemen en minder overlast en nagalm veroorzaken.

Om een lange nagalmtijd te voorkomen kun je ‘zachte materialen’ aan de ruimte toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan stoffen meubels, planten, diffusie panelen en wanddecoratie.

Door het gebruik van zachte materialen kan het geluid niet meer weerkaatsen en verbeter je de akoestiek van een ruimte.

Akoestiek op kantoor verbeteren met Planeka

Planeka kan de akoestiek op kantoor verbeteren met verschillende oplossingen.

Zo kunnen we akoestische producten en geluidsabsorberend materiaal plaatsen tijdens een renovatie or verbouwing, zodat de werkprocessen niet langdurig onderbroken hoeven worden.

Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag nu een gratis offerte aan.