Wat kost een verbouwing van een kantoor? | Kantoorrenovatie

03-08-2024
Kantoor onderhoud

Het plannen van een kantoorverbouwing is geen eenvoudige klus. Het roept heel wat vragen op. Wat kost een verbouwing van een kantoor? Wie zullen het projectteam vormen? En hoe zorg je dat de werkzaamheden tijdens de verbouwing zo min mogelijk worden verstoord?

Met dit artikel helpen we je bij het inschatten van de verbouwingskosten. We gaan in op de verschillende soorten verbouwingen en de diverse kostenposten waarmee je te maken kunt krijgen. Zo weet je straks beter wat de verbouwing van een kantoor kost.

Wat houdt een kantoor verbouwing in?

Bij een kantoorverbouwing wordt een bestaand kantoor verbouwd om het geschikt te maken voor de nieuwe gebruiker. Dit gaat verder dan alleen het vernieuwen van de inrichting. Er kunnen nieuwe muren geplaatst worden of juist muren worden afgebroken. En de elektriciteitspunten kunnen worden verplaatst.

Bovendien zijn er verschillende categorieën kantoorverbouwingen. Zo wordt bij een verbouwing van een nieuwbouw kantoor de betonnen basisstructuur van het gebouw eerst geschikt gemaakt voor het gebruik als kantoor. Daarbij worden mechanische en elektrische installaties aangelegd. Dit heet Casco gereed. 

De volgende stap in de verbouwing is het aanleggen van verlichting, verhoogde vloeren, verlaagde plafonds, toiletten, branddetectiesystemen en airconditioningunits. Na deze fase is het kantoor in principe volledig functioneel en klaar om te worden ingericht met behulp van een projectplan.

De slotfase lijkt het meest op een kantoorrenovatie. Het meubilair wordt op kantoor gezet en de ruimtes worden verder ingedeeld en gestoffeerd. 

Kantoorverbouwing organiseren

Wat kost een verbouwing?

De gemiddelde kosten van het verbouwen van een kantoor liggen gemiddeld tussen de € 500 en € 1300 per m². De totale kosten variëren per kantoor en hangen onder meer af van de omvang van de verbouwing en het afwerkingsniveau.

De kosten van een verbouwing zijn opgebouwd uit verschillende kostenposten die we hieronder verder toelichten.

Architecten en aannemers

Bij een grote verbouwing heb je een architect en een aannemer nodig. Deze worden meestal per uur betaald en niet per m². De kosten hiervoor bedragen gemiddeld 20-25% van je totale budget. Bij een budget van € 80.000 ben je dus gemiddeld € 16.000 tot € 20.000 kwijt voor architecten en aannemers.

Elektriciteit en verlichting

Bij deze kostenpost gaat het om de kosten voor het creëren van nieuwe punten, het ophangen van verlichting en het aansluiten van lampen op bestaande lichtpunten. De gemiddelde kosten zijn € 150 – € 300 per aansluitpunt.

Vloerafwerking

Kantoorvloeren worden afgewerkt met vloerbedekking. De kosten lopen uiteen van € 22 tot € 130 per m². Kies je voor goedkope vloerbedekking, zoals tapijttegels of vinyl, dan kost dat tussen de € 22 en € 75 per m².

Wil je een duurdere vloerbedekking, zoals hardhout, keramiek, kurk of bamboe, dan lopen de kosten op tot € 110 – € 130 per m².

Grote verbouwing van een kantoor

Wanden

De afwerking van de wanden kost gemiddeld tussen de € 110 en € 1200 per m². Dit bedrag kan dus sterk variëren. Zo kost een simpele, dichte scheidingswand ongeveer € 110 per m². Duurdere wanden zijn gemaakt van hoogwaardige designelementen zoals glas en aluminium en hiervoor betaal je een stuk meer.

Keuken en toiletten

Keukens en toiletten zijn onmisbaar in elk kantoor. De gemiddelde prijs van een keuken op kantoor ligt tussen de € 5000 en € 25.000, afhankelijk van welke installaties je nodig hebt. Voor het aanleggen van nieuwe toiletten moet je rekenen op een prijs per toilet van gemiddeld € 4000.

Interieur

De inrichtingskosten kunnen heel sterk uiteenlopen. Je moet al snel rekening houden met gemiddelde inrichtingskosten per m² tussen de € 300 en € 750. Dat komt omdat de kosten voor bureaus, kasten, ladeblokken etc. sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit en het design van het meubilair.

De gemiddelde kosten per werkplek liggen tussen de € 1400 en € 1700. Lees voor meer informatie ons artikel over de inrichtingskosten per m²

Kantoor verbouwen met Planeka

Ben jij op zoek naar een bedrijf dat je kantoorverbouwing, groot of klein, volledig kan organiseren? Neem dan contact op met Planeka. Wij zijn gespecialiseerd in volledige verbouwingen en renovaties van kantoren en kunnen het hele traject van A tot Z voor je verzorgen. Volledig naar wens en volgens afspraak.

Vraag nu een gratis offerte aan om te zien wat jouw verbouwing ongeveer gaat kosten.