Is een zitbal op kantoor een goed idee?

06-01-2024
Kantoormeubelen

Een zitbal op kantoor, je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. Een zitbal is niet alleen geschikt voor mensen met rugklachten, maar kan ook prima worden gebruikt ter preventie van deze klachten. Een zitbal op kantoor stimuleert bijna vanzelf een goede zithouding achter je bureau.

Ze zien er bovendien leuk uit en zijn in allerlei materialen verkrijgbaar. Je kunt ze op kantoor en thuis gebruiken om een goede werkhouding aan te nemen.

Lijkt het jou ook wel wat, zo’n zitbal? Of ga je het kantoor opnieuw inrichten en ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een zitbal op kantoor? Lees dan verder, want hier vertellen we je alles over deze vernieuwde bureaustoel.

Wat is een zitbal?

Met een zitbal kun je makkelijker de juiste zithouding aannemen achter een bureau of tafel. Het is dus een alternatief voor een bureaustoel. Door op een zitbal te zitten breng je de rug- en buikspieren in beweging.

De zitbal stimuleert een rechte, actieve zithouding. Hierdoor neemt vermoeidheid af en dit vermindert klachten aan je rug en schouders. Daarnaast zorgt zitbal op kantoor dat je spieren lekker actief blijven, waardoor je lichaam in beweging blijft.

De zithouding op een zitbal is dus actiever dan de zithouding die je hebt als je op een bureaustoel zit. 

De voordelen van een zitbal op kantoor

Op een zitbal beweeg je de hele tijd, terwijl je lekker aan het werk bent. Naast bewegend werken achter je bureau heeft een zitbal de volgende voordelen:

  • Je concentratievermogen verbetert en je bent productiever.

  • Op een zitbal neem je automatisch een rechte houding aan.

  • Buik- en rugspieren worden getraind terwijl je werkt.

  • Preventie of vermindering van klachten.

  • Een zitbal helpt bij ergonomisch werken, op kantoor en thuis.

Op een zitbal word je min of meer gedwongen om bewust te zitten. Doe je dit niet? Dan rol je zo van de bal af.

Tijdens het balanceren op de bal ga je vanzelf rechtop zitten. Dit is goed voor je houding, waarbij je buik- en rugspieren moeten samenwerken voor de juiste zithouding. Doordat je houding verbetert, nemen schouder- en rugklachten af.

Een zitbal op kantoor ziet er bovendien leuk uit, neemt weinig plaats in en kan makkelijk opgeborgen worden. Qua prijs is een zitbal op kantoor goedkoper dan ander actief meubilair. Zo kun je besparen op de kosten van de kantoorinrichting.

Man op zitbal aan het werk

De nadelen van een zitbal op kantoor

Naast verschillende voordelen hebben zitballen ook een aantal nadelen. Het is goed om hier rekening mee te houden als je overweegt om zitballen op kantoor te gaan gebruiken.

  • Er bestaat een kans dat je niet de juiste maat zitbal koopt. Dit kan nadelig zijn voor je houding. 

  • Op een zitbal zit je wat hoger dan op een kantoorstoel. Je bureau moet dus ook een stukje omhoog. Niet alle bureaus zijn daarvoor geschikt. Een zit-sta bureau kan dit probleem oplossen.

  • Op een zitbal train je jouw spieren intensief. Werk daarom niet de hele dag op de bal. Twee uur per dag is voldoende. Je hebt dus eigenlijk twee stoelen nodig om heel de dag te kunnen werken.

Actieve zithouding

Een actieve zithouding op de bal betekent dat je lichaam in balans moet blijven op de bal. Dat lukt alleen door steeds je balans weer te zoeken met behulp van je buik- en rugspieren. Zorg dat je bekken op dezelfde lijn zit als je knieën en dat je bovenbenen recht staan. Zet je voeten plat op de grond en plaats ze evenwijdig aan elkaar. Let altijd op dat je de bal voldoende oppompt. Zo voorkom je dat je te ver doorzakt en onbewust een verkeerde houding aanneemt.

De juiste maat bepalen

De juiste maat zitbal op kantoor is heel belangrijk. Als je een te kleine bal hebt, staan je knieën te hoog ten opzichte van je heupen. Door deze kleine beenhoek kunnen je bloedvaten bekneld raken.

Is de bal te groot, dan kom je niet goed met je voeten bij de grond en verlies je snel je balans. De bal is precies goed als je met aflopende bovenbenen kunt zitten en de hoek tussen je boven- en onderbeen groter is dan 90 graden. Zorg ook dat de bal hard genoeg is opgepompt.

Om het maximale uit je zitbal te halen is het dus heel belangrijk dat je de juiste maat aanschaft en dat je de bal goed oppompt. Alleen dan kun je de juiste houding aannemen tijdens het werk.

Gelukkig zijn zitballen verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De juiste maat is afhankelijk van je lichaamslengte. In onderstaande tabel kun je zien welke diameter zitbal hoort bij welke lichaamslengte.

LichaamslengteDiameter ergonomische zitbal
Tot 1,55 m45 cm
1,55 m tot 1,65 m55 cm
1,65 m tot 1,78 m65 cm
1,78 m tot 1,95 m75 cm
Vanaf 1,95 m90 cm

Dit zijn uiteraard richtlijnen. Als je zeker wilt weten of je goed zit op de bal, probeer het dan eerst uit voordat je de bal aanschaft.

Zitbal op kantoor

7 tips voor werken op een zitbal

Als je nog nooit eerder met zitballen hebt gewerkt, dan zul je even moeten wennen. Om het maximale uit je zitbal op kantoor te halen, geven we je hier een aantal tips:

  1. Begin rustig met 10 minuten zitten en ga elke dag wat langer op de bal werken.

  2. Zorg dat je bureau in hoogte verstelbaar is. Zo kun je een bureaustoel of staand werken afwisselen met het zitten op de bal.

  3. Rol je steeds van de bal af? Zet dan je kuiten stevig tegen de bal aan. Zo blijf je beter zitten.

  4. Zet de bal niet vast. Doordat de bal rolt, ga je juist actief zitten.

  5. Pas de hoogte van je bureau aan op de zitbal.

  6. Wissel het zitten op de bal af met het zitten op je ergonomische bureaustoel

  7. Zorg dat je altijd een goede pomp in de buurt hebt staan waarmee je de bal kunt oppompen.

Als je deze tips toepast, dan kan een zitbal op kantoor een goed middel zijn om rugklachten te verminderen door stimulering van de juiste zithouding.

Kantoor opnieuw inrichten met Planeka

Heb jij plannen om je kantoor opnieuw in te richten? Dan kan Planeka je helpen met het maken van een inrichtingsplan inclusief het kantoormeubilair. We nemen ook het ergonomisch meubilair mee, zoals zitballen en zit-sta bureaus.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.