Zwevend plafond maken op kantoor

12-10-2024
Plafondpanelen

Als je een kantoor binnenloopt, dan kun je direct zien of er een zwevend plafond is geïnstalleerd. Zwevende plafonds zien er namelijk strak en modern uit, waardoor het hele interieur veel beter oogt. Nu hoef je niet meer bang te zijn dat er iemand omhoog kijkt, want een verlaagd plafond op kantoor mag echt gezien worden.

Zwevende plafonds passen perfect in groene en moderne kantoren. Een verlaagd plafond heeft namelijk allerlei voordelen. Zo kun je er het energieverbruik mee verlagen, of een klimaatplafond installeren.

Je creëert ruimte voor energiezuinige inbouwspots en door de verlaging van het plafond oogt het kantoor meteen veel gezelliger. Maar dat is nog niet alles. Lees verder om te ontdekken hoe een zwevend plafond geïnstalleerd wordt en wat de voordelen zijn van een verlaagd plafond op kantoor.

Wat is een zwevend plafond?

Een verlaagd plafond, of zwevend plafond, is een plafond dat gemaakt is van een licht materiaal. Het wordt onder het huidige plafond gemonteerd. Het originele plafond hoeft daarbij niet weggebroken te worden, maar blijft gewoon bestaan.

Natuurlijk moet het oude plafond nog wel in goede staat zijn, anders is het beter om dat wel weg te halen. Het verlaagde plafond wordt gemonteerd aan het oude plafond of aan de zijmuren, waarbij er een nieuwe draagconstructie wordt gemaakt onder het bestaande plafond. 

De draagconstructie bestaat uit metalen profielen of houten regelwerk. Aan deze constructie wordt het zwevend plafond gemonteerd. Dit kan gemaakt zijn van o.a.:

  • Pvc-panelen

  • Kurktegels

  • Vezelcementplaten

  • Gips- of stucplaten

  • Houtvezelplaten

Als het verlaagde plafond wordt gemonteerd, dan ontstaat er een ruimte tussen het plafond en het bouwplafond. In de meeste gevallen wordt het plafond 5 tot 10 cm verlaagd. In de ontstane ruimte worden leidingen en (akoestische) isolatie aangebracht.

Daarna wordt het plafond dichtgemaakt met de plafondplaten naar keuze. In de nieuwe platen kunnen desgewenst gaten geboord worden voor inbouwspots en/of ventilatiesystemen. Daarna is het mogelijk om het plafond af te werken met stuc of een andere afwerking. Tot slot kan het plafond geschilderd worden in elke gewenste kleur.

Vrijdragend zwevend plafond

Voordelen van een zwevend plafond op kantoor

Een zwevend plafond op kantoor is een snelle manier om een nieuw plafond te installeren. Je kunt het oude plafond laten zitten en zonder hak- en breekwerk een nieuw plafond laten installeren.

Dat is niet het enige voordeel van een verlaagd plafond. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een verlaagd plafond:

  • Met een verlaagd plafond kun je een kille ruimte met een hoog plafond gezelliger maken. 

  • Zwevende plafonds zijn geschikt voor stijlvolle inbouwverlichting en led-verlichting. Dit wordt in het plafond aangebracht.

  • Het plafond hangt lager dan het oorspronkelijke plafond, waardoor je een kleinere ruimte verwarmt. De warmte-isolatie verbetert ook. Dit werkt energiebesparend.

  • Kabels en leidingen worden onzichtbaar weggewerkt, waardoor het kantoor rustiger en stijlvoller oogt. 

  • Met een verlaagd plafond kan de ruimte beter geïsoleerd worden. Dit geldt voor thermische isolatie en akoestische isolatie.

  • Niet tevreden met de aansluitpunten voor lampen? Met een zwevend plafond kun je zelf de aansluitpunten kiezen. Zo heb je meer mogelijkheden bij de inrichting van het kantoor.

  • Door het aanbrengen van een verlaagd plafond kun je in korte tijd een lelijk of beschadigd systeemplafond verbergen. Handig als je snel een nieuw plafond nodig hebt.

  • Een zwevend plafond kan afgewerkt worden met brandvertragende materialen, zodat voldaan wordt aan de eisen voor brandveiligheid op kantoor.

Een verlaagd plafond op kantoor heeft dus heel veel voordelen. Een zwevend plafond kan ook nog ingericht worden als klimaatplafond met buizen voor warm en koud water. Daarmee kan het kantoor gekoeld en/of verwarmd worden, zonder dat de buizen zichtbaar zijn en zonder dat er sprake is van vervelende tocht.

Met een zwevend plafond kun je dus zowel de akoestiek als het klimaat op kantoor flink verbeteren.

Akoestiek verbeteren met zwevend plafond

Een van de voordelen van een zwevend plafond is dat het plafond gebruikt kan worden om een slechte akoestiek op kantoor te verbeteren. Het plafond heeft vaak een groot oppervlak en is dus een prima plek om onopvallend de akoestiek te verbeteren. Een akoestisch plafond verbetert de geluidsabsorptie, waardoor galm en echo op kantoor verminderen.

Het verlaagde plafond werkt op verschillende manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Zo kan het verlaagde plafond akoestisch ontkoppeld worden van het bestaande plafond. Daardoor worden contactgeluiden tussen twee verdiepingen verminderd. 

Een andere manier waarop een zwevend plafond bijdraagt aan de akoestiek, is door de ruimte die ontstaat tussen het bouwkundig plafond en het verlaagde plafond. Deze ruimte kan worden opgevuld met akoestisch isolatiemateriaal wat geluiden dempt. De weerkaatsing van het geluid in de ruimte kan zo tot wel 50% verminderd worden.

Er bestaan ook speciale akoestische spanplafonds. Een akoestisch spanplafond is gemaakt van materiaal dat is voorzien van 250.000 kleine gaatjes per vierkante meter. Dankzij deze perforaties neemt het plafond de geluidstrillingen op in plaats van ze te weerkaatsen zoals een gewoon spanplafond doet. Hierdoor wordt de galm in de ruimte sterk verminderd en ontstaat een beter werkklimaat.

Akoestisch spanplafond

Wat zijn de kosten voor het laten maken van een zwevend plafond?

Een zwevend plafond is een snelle oplossing waarmee je een oud of lelijk plafond compleet kunt renoveren zonder het oude plafond te verwijderen. Natuurlijk kost een verlaagd plafond maken geld. Hoe hoog de kosten zijn, zie je in onderstaande tabel.

Soort plafondTypeGemiddelde kosten per m² (excl. btw – incl. plaatsing)
Verlaagd spanplafondStandaard spanplafond€ 70 – € 90
Spanplafond met print€ 90 – € 100
Akoestisch spanplafond€ 100 – € 150
Lichtdoorlatend spanplafond€ 130 – € 160
Zwevend gipsplaten plafondAfgehangen plafond€ 70 – € 90
Vrijdragend plafond€ 70 – € 90

Gemiddeld kost een zwevend plafond inclusief installatie tussen de € 70 en € 160 per m². Dat maakt een zwevend plafond duurder dan een systeemplafond of een gipsplafond.

Natuurlijk staan daar veel voordelen tegenover, zoals een snelle plaatsing zonder dat het oude plafond vervangen hoeft te worden, een lagere energierekening, betere akoestiek, betere klimaatbeheersing en een mooier interieur. De exacte kosten van een zwevend plafond zijn grotendeels afhankelijk van:

  • De oppervlakte

  • De gebruikte materialen

  • De gewenste afwerking (stuc, schilderen, etc.)

  • De installatiekosten

Houd hier rekening mee en vraag vooraf altijd een offerte aan, zodat je de kosten van het plafond beter kunt inschatten.

Zwevend plafond maken met Planeka

Wil je binnenkort je kantoor laten renoveren of verbouwen en overweeg je een zwevend plafond? Planeka regelt het voor je. Wij verbouwen je kantoor geheel naar wens en plaatsen daarbij meteen de zwevende plafonds.

Besteed je project aan ons uit om samen te werken met één partij die het hele traject van begin tot oplevering voor je regelt. Je kunt rekenen op een duidelijke offerte, heldere afspraken en onze unieke geen meerwerk garantie.

Nieuwsgierig geworden? Neem nu contact op met één van onze medewerkers of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.